La Vanguardia (Català)

Treball segur

La cancellera d’Alemanya es concentra ja en les eleccions

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Angela Merkel revela els eixos del programa amb què espera aconseguir un quart mandat en les eleccions del proper 24 de setembre, que pot resumir-se en plena ocupació, més habitatge i més policia.

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, va revelar ahir per fi els eixos del programa amb què espera aconseguir un quart mandat en les eleccions del pròxim 24 de setembre, que pot resumir-se en: plena ocupació, més habitatge i més policia. Fins ara, i malgrat els envits llançats pel seu rival socialdemò­crata, Martin Schulz, la líder democristi­ana s’havia limitat a subratllar la seva imatge d’estabilita­t, ja que al front interior la crisi dels refugiats sembla haver deixat de passar-li factura, i al front exterior creix la seva aurèola de gran personatge internacio­nal, que aquesta mateixa setmana rebrà a Hamburg mandataris del món a la cimera del G-20.

“Si el 2005 haguéssim parlat de plena ocupació, la gent se n’hauria rigut, en aquell moment vaig haver d’assumir cinc milions d’aturats”, va dir Merkel, que va reivindica­r com un avenç la situació laboral actual. Al juny, la taxa d’atur era del 5,5%, i el que Merkel i els seus defineixen com a plena ocupació és una taxa d’atur inferior al 3%, xifra que no ha tornat a veure’s en aquest país des de mitjans dels anys setanta.

Angela Merkel va prometre això i més coses en una roda de premsa a Berlín, a la seu del seu partit, la democristi­ana CDU, acompanyad­a per Horst Seehofer, líder de la formació socialcris­tiana bavaresa CSU, sòcia històrica dels democristi­ans. (Els dos partits, coneguts normalment com la Unió, es presenten sempre en coalició a les eleccions generals: la CDU es presenta en tots els estats federats menys a Baviera, on ho fa la CSU.) El seu programa conjunt, de 70 pàgines, abundantme­nt ornat amb els colors vermell, negre i daurat de la bandera alemanya, indica objectius més enllà del terme oficial de la futura legislatur­a 2017-2021. Així, la meta de la plena ocupació s’ha fixat per a l’any 2025.

Seehofer, president de Baviera, va treure ferro al fet que el programa no inclogui una xifra límit anual d’arribada de refugiats, assumpte amb el qual va martelleja­r durant mesos Merkel. Seehofer va adduir ahir que, davant les mesures de contenció d’arribades de nous sol·licitants d’asil negociades per l’Executiu, aquell límit ja no és necessari. Amb tot, la CSU inclourà un pla especial per a Baviera respecte a aquesta matèria.

Merkel intenta no només aturar el flux de refugiats, sinó també incrementa­r la seguretat en general, cartes totes dues per recuperar també votants tradiciona­ls que se li’n van anar cap a la ultradreta d’Alternativ­a per a Alemanya (AfD). La Unió promet 15.000 policies federals més, i més coordinaci­ó entre els organismes policials. “El nostre projecte de futur és el benestar i la seguretat per a tothom”, va assegurar la cancellera.

Els conservado­rs van dir que combatran l’especulaci­ó immobiliàr­ia amb la construcci­ó d’1,5 milions d’habitatges fins al 2019, i van prometre ajuts addicional­s a les famílies amb fills que comprin un pis o casa en què residir. També pretenen alleujar la càrrega fiscal fins a 15.000 milions d’euros, mesura destinada a rendes mitjanes i baixes però sense incrementa­r la pressió sobre els sous més alts, i fins i tot reduint-la en algun tram; asseguren que és factible gràcies la rebaixa progressiv­a fins a la seva desaparici­ó de l’anomenat impost de solidarita­t, que es va crear en els anys noranta per impulsar la reactivaci­ó econòmica de l’est després de la reunificac­ió.

La CDU/CSU ronda el 40% de vots en els sondejos, sempre entorn de 15 punts d’avantatge per davant de l’SPD de Schulz. “Més que un programa electoral, és un calaix d’oportunita­ts”, va dir Schulz sobre el programa de Merkel, en el qual no veu cap proposta per superar els desequilib­ris socials i laborals que, segons el seu parer, afecten Alemanya.

La CDU/CSU preveu construir 1,5 milions d’habitatges, ajuts a famílies amb fills i reduir impostos

 ?? ODD ANDERSEN / AFP ?? La democristi­ana Angela Merkel, amb seu soci socialcris­tià bavarès, Horst Seehofer, ahir a Berlín
ODD ANDERSEN / AFP La democristi­ana Angela Merkel, amb seu soci socialcris­tià bavarès, Horst Seehofer, ahir a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain