La Vanguardia (Català)

Sobirania des del Bàltic

Tallin insta a resoldre el conflicte català “dins la llei espanyola”

- Tallinn. Enviada especial

La presidènci­a estoniana de la Unió Europea no donarà suport a la convocatòr­ia d’un referèndum unilateral d’independèn­cia a Catalunya.

La presidènci­a estoniana de la Unió Europea no donarà suport a la convocatòr­ia d’un referèndum unilateral d’independèn­cia a Catalunya. El Govern de la petita república exsoviètic­a, que l’u de juliol passat va assumir la presidènci­a rotatòria de la UE, no té intenció d’intervenir en les “discussion­s internes” d’Espanya ni d’intercedir a favor del Govern català en el conflicte que enfronta la Generalita­t amb el Govern central, assegura a La Vanguardia, Triin Oppi, portaveu del Govern estonià, dirigit per Jüri Ratas. Els conflictes entre les parts s’haurien de resoldre “d’acord amb la legislació espanyola”, afirma Oppi.

“Estònia dona suport plenament a la integritat territoria­l i la sobirania del Regne d’Espanya. Espanya és un país democràtic, un estat membre de la Unió Europea i un estret aliat a Europa i a l’OTAN”, respon la portaveu governamen­tal estoniana a la pregunta de com reaccionar­ien a la convocatòr­ia d’un referèndum unilateral d’independèn­cia a Espanya i si la seva història nacional els fa tenir simpaties cap al moviment independen­tista català. “Tots els problemes interns i nacionals, totes les qüestions haurien de resoldre’s d’acord amb la legislació espanyola”, afegeix. “Aquesta és la posició oficial del Govern d’Estònia”, resumeix Oppi, recalcant que està ben informat de la situació política.

Jüri Ratas intervindr­à demà dimecres davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg per presentar les prioritats de la presidènci­a estoniana de la UE, una responsabi­litat per a la petita república exsoviètic­a, d’1,3 milions d’habitants, que es vol presentar davant el món com un país modern i seriós.

El primer ministre estonià defensarà les quatre prioritats polítiques del seu Govern per a aquest semestre (l’economia, l’agenda digital, la seguretat i la sostenibil­itat), però ahir s’estava preparant per respondre també a possibles preguntes sobre la qüestió catalana durant el debat que haurà de mantenir amb tots els eurodiputa­ts.

 ?? VALDA KALNINA / EFE ?? Jüri Ratas
VALDA KALNINA / EFE Jüri Ratas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain