La Vanguardia (Català)

La coalició saudita dona 48 hores més a Qatar per complir 13 exigències

Doha diu que no té por i que “està preparat per a les conseqüènc­ies”

- Jerusalem. Correspons­al HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH

L’Aràbia Saudita, la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), Bahrain i Egipte van decidir estendre 48 hores més la data límit perquè Qatar respongui a una sèrie de 13 exigències, incloent el tancament de la cadena Al-Jazira, la ruptura amb l’Iran i tots els grups islamistes, entre ells els Germans Musulmans i Hamàs, i el tancament d’una base militar turca que està sent construïda en territori qatarià.

La coalició sunnita encapçalad­a per Riad va acceptar la petició d’un dels països del Golf, Kuwait, d’actuar com a mediador en aquesta crisi sense precedents. Qatar protagonit­za la principal crisi diplomàtic­a a l’Orient Mitjà de les últimes dècades, que va començar a principis de juny quan nou països van tallar les relacions diplomàtiq­ues i les comunicaci­ons amb el petit país, acusant-lo de suport al terrorisme. Qatar, que comparteix amb l’Aràbia Saudita la seva única frontera terrestre, assegura que es tracta d’acusacions infundades. El ministre d’Exteriors saudita, Adel al-Yubeir, va qualificar les condicions presentade­s com a “no negociable­s”.

El seu homòleg qatarià, Mohamed bin Abdulrahma­n al Zani, va dir que la llista va ser “elaborada per ser rebutjada” i que “no hi ha por; Qatar està preparat per enfrontar-se a qualsevol conseqüènc­ia”.

En una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg italià a Roma, el ministre qatarià va avançar que rebutja els ultimàtums dels seus veïns, i va afegir: “Estem disposats a dialogar sobre l’elaboració de condicions correctes per iniciar un nou diàleg”. El Govern italià va expressar el seu suport a la mediació kuwaitiana. Segons va poder saber La Vanguardia, els qatarians consideren que és un intent de violar la seva sobirania, però no amaguen la seva preocupaci­ó per la difícil situació que suposa per al seu país que, per exemple, en els propers anys preveu organitzar celebracio­ns esportives internacio­nals, entre elles el Mundial de Futbol del 2022.

Dimecres està previst que tingui lloc al Caire una trobada dels ministres d’Afers Exteriors dels països que volen imposar el bloqueig per debatre sobre els passos que cal fer. En les últimes hores, el president dels EUA, Donald Trump, va parlar per telèfon amb algunes de les figures clau de la crisi, entre elles el rei saudita, Salman; el príncep hereu dels UEA, Mohamed bin Zayed, un dels personatge­s del Golf més pròxims als EUA, i també l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani.

Trump va expressar la seva preocupaci­ó per la crisi i va destacar la necessitat d’aconseguir la unitat de la regió “per assolir els objectius de la cimera de Riad de derrotar el terrorisme i pro- moure l’estabilita­t”. Entre bambolines, el seu secretari d’Estat, Rex Tillerson, prova de gestionar la crisi, el seu primer examen des que va arribar al càrrec. La crisi ha despertat certa preocupaci­ó pel futur de l’estabilita­t al golf Pèrsic.

No queda gens clar quines mesures seran adoptades contra Qatar si rebutja els ultimàtums. Fonts dels Emirats van afirmar que no es descarten noves sancions, com l’expulsió definitiva de Qatar del Consell de Cooperació del Golf, o l’ultimàtum als socis econòmics d’aquests països a de-

Els països sunnites comminen l’emirat a tancar Al-Jazira, trencar amb l’Iran i els grups islamistes

cidir entre negociar amb Qatar o amb ells. Fa anys que Qatar adopta una política exterior independen­t dels seus veïns, que tendeixen a posar-se del costat de l’Aràbia Saudita.

El diari dels Emirats The National va escriure al seu editorial que l’“actitud errònia” de Qatar era predictibl­e: “El final de la crisi pot arribar quan Doha corregeixi la seva política i entengui els temors dels països del Golf. Dubtem que aquest dia arribi, però Qatar ha de saber que les seves accions tindran greus repercussi­ons”.

 ?? NASEEM ZEITOON / REUTERS ?? Uns nens passen per davant d’una retrat de l’emir Tamim bin Hamad al-Thani pintat a Doha
NASEEM ZEITOON / REUTERS Uns nens passen per davant d’una retrat de l’emir Tamim bin Hamad al-Thani pintat a Doha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain