La Vanguardia (Català)

Trump puja al ring

La grotesca agressivit­at del president dels EUA amb els mitjans porta camí de provocar una crisi constituci­onal

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Avui els Estats Units celebren la independèn­cia però per primera vegada en molt de temps el 4 de Juliol suggerirà més reflexions sobre la divisió que viu el país que els habituals cants a l’orgull patri. Un ambient de pessimisme envolta la primera festa nacional que presidirà Donald Trump a la Casa Blanca i hi ha contribuït la insòlita i grotesca agressivit­at desplegada aquests últims dies pel comandant en cap contra els periodiste­s i els mitjans de comunicaci­ó, que inclou una clara incitació a la violència. La primera esmena de la Constituci­ó dels Estats Units consagra la llibertat de premsa i congressis­tes republican­s i demòcrates, periodiste­s joves i veterans i els defensors dels drets civils han fet sonar les alarmes davant el que consideren una amenaça sense precedents als valors fonamental­s de la democràcia americana.

“Som davant una declaració definitiva del president contra la llibertat d’expressió”, va declarar Carl Bernstein, un dels periodiste­s que gràcies a la primera esmena i malgrat els obstacles del poder van destapar l’escàndol Watergate que va propiciar la caiguda de Richard Nixon. “És molt preocupant –va afegir Bernstein–, és un desafiamen­t del president a l’exercici de la premsa lliure a l’empara de la primera esmena”. Dan Rather, històric presentado­r de la CBS s’ha mostrat “no només indignat”, sinó que “sento temor i tristesa”. N’hi ha per això i per molt més. En pocs dies Donald Trump va insultar els mitjans de referència del país, va denigrar personalme­nt dos presentado­rs de televisió i va difondre un muntatge de vídeo sarcàstic en el qual apareixia ell mateix esbatussan­tse a cops de puny en un ring de lluita lliure amb un home el cap del qual era el logotip de la CNN.

Adoptant una actitud inquisitor­ial va condemnar la CNN, l’NBC, la CBS, l’ABC, The New York Times i Washington Post ,és a dir, els principals mitjans del país, com a portadors de “notícies falses”. Després va insultar els presentado­rs del matinal Morning

Joe de la MSNBC tractant-lo a ell de “psicòpata” i a ella de “boja”, amb “baix coeficient intel·lectual” i de “sagnar terribleme­nt per la cara a causa d’un lífting”. I diumenge es va superar a si mateix amb el vídeo

de la CNN, que unànimemen­t ha estat denunciat com una “incitació a la violència”, que ja va tenir el seu pròleg quan un candidat republicà es va barallar a cops de puny amb un periodista que li va plantejar preguntes que no li van agradar. La comentaris­ta prorepubli­cana Ana Navarro ja ha advertit del perill que l’actitud de Trump “propiciï l’assassinat d’un periodista”.

Trump no ha tirat endavant encara cap de les seves promeses electorals. No ha aconseguit reunir prou vots per a la seva anunciada reforma sanitària ni el pressupost per construir el mur a la frontera amb Mèxic. No aconseguei­x dissuadir Corea del Nord de la seva amenaça nuclear i la seva agenda està marcada per la imminent reunió del G-20 i la seva primera entrevista amb el líder rus, Vladímir Putin. Tot això eleva l’insòlit de la seva conducta, que el comunicat de la CNN descriu com un “comportame­nt juvenil molt per sota de la dignitat del seu càrrec”.

Creixen els comentaris, alguns d’exacerbats, sobre la salut mental del president, però no es pot negar, més enllà de l’estil grotesc, la coherència d’una estratègia calculada i en absolut dissimulad­a. Ja va anunciar el cap d’estratègia de la Casa Blanca, Steve Bannon, que “l’oposició són els mitjans” i tot just prendre possessió, el mateix Trump va advertir que els periodiste­s són “els pitjors éssers humans de la terra” i els va declarar “enemics del poble”. I aquesta concepció l’està aplicant al peu de la lletra a la Casa Blanca reduint dràsticame­nt la informació, les conferènci­es de premsa i la transparèn­cia. Trump ho justifica així: “Els mitjans van intentar impedir que jo arribés a la Casa Blanca, però ara jo soc el president i ells no”.

“Els mitjans van intentar impedir que arribés a la Casa Blanca però ara el president soc jo”, diu el mandatari

 ?? RICHARD DREW / AP ?? Portada satírica del New York Post presentant Trump com un lluitador profession­al
RICHARD DREW / AP Portada satírica del New York Post presentant Trump com un lluitador profession­al

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain