La Vanguardia (Català)

Castigats sense vacances

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla. Correspons­al

Mohamed VI prohibeix als seus ministres sortir del país

mentre no solucionin la crisi del Rif El rei del Marroc busca apaivagar els ànims després de vuit mesos de disturbis creixents

Mohamed VI està molest. Molest i enfadat amb la major part del Consell de Ministres marroquí. El monarca alauita s’enfronta des de fa vuit mesos a disturbis creixents a la regió del nord d’Alhucemas, una crisi que posa en greu risc l’estabilita­t del país i que res no sembla capaç de calmar.

Des que es va produir la mort d’un jove triturat per un camió de recollida de residus, una tragèdia que va commociona­r tot el país, Alhucemas és un polvorí a punt d’esclatar. Més d’un centenar de rifenys, inclòs el seu líder, Nasser Zefzazi, són a la presó després d’haver estat detinguts en les manifestac­ions que s’estenen per la zona. Organitzac­ions de drets humans han denunciat arrestos arbitraris i tortures.

El profund descontent­ament del rei per com s’està afrontant el problema ha provocat una decisió vistosa: els ministres responsabl­es de la situació es queden sense vacances. Entre ells, els d’Interior, Sanitat, Turisme, Joventut i Esports, Agricultur­a, Economia, Educació i Cultura. El nucli dur del gabinet.

I per si algú intentés saltar-se el càstig amb alguna argúcia, més pròpia de mals estudiants que d’elegants ministres, els prohibeix abandonar aquest estiu el territori nacional. No podran traslladar-se a l’estranger, encara que fossin viatges previstos en l’acomplimen­t de les seves funcions ministeria­ls, i hauran d’anul·lar tota trobada amb els seus homòlegs estrangers.

La reunió del Consell de Ministres del passat 25 de juny va ser de les que fan època. Mohamed VI va retreure als responsabl­es polítics la seva desídia i falta de profession­alitat per desactivar el malestar dels rifenys. Des del 2015 hi ha un programa titulat “Alhucemas, el far de la Mediterràn­ia”, dotat amb 600 milions d’euros, per invertir en infraestru­ctures i millores al Rif. Segons el portaveu de la casa reial, “els projectes inclosos en aquest programa haurien de respondre al 90% de les reivindica­cions dels rifenys”.

Què ha passat des del 2015? Que el far de la Mediterràn­ia ha estat apagat, sense que cap de les millores no s’hagi traslladat al terreny. Al nou primer ministre, Saadeddin alOthmani, el salva el fet que porta pocs mesos al capdavant del gabinet i que els incomplime­nts s’expliquen essencialm­ent pe la inoperànci­a de l’antecessor, Abdelilah Benkiran, company en l’islamista Partit de la Justícia i la Democràcia (PJD).

Al-Othmani es guarda la carta d’acusar de tots els mals Benkiran, encara que de moment no l’ha utilitzat. L’enfrontame­nt entre tots dos podria desencaden­ar una guerra oberta al si del PJD, que continua manejant des de l’ombra Benkiran, que encara disposa del favor de les bases. Una explosió del PJD acabaria per arrossegar el Govern de coalició que AlOthmani va teixir amb grans dificultat­s i acostar el país a una inestabili­tat política de greus conseqüènc­ies.

Davant aquesta delicada situació, Mohamed VI exigeix rapidesa en la resposta. De moment, s’ha creat una comissió per determinar les causes que l’ajuda pressupost­ada per a Alhucemas s’hagi endarrerit o que, fet que seria encara més greu, s’hagi dilapidat o destinat a altres objectius. Cada departamen­t ha de presentar amb tota urgència un informe sobre què ha passat i quin és l’estat real del programa de desenvolup­ament del Rif. Sota investigac­ió, sense estiueig i, per si fos poc, obligats a arremangar-se la camisa. El primer ministre s’ha atipat que els ministres es dediquin a enviar informes de tant en tant. A partir d’ara hauran de desplaçar-se en persona al Rif per interessar-se per l’evolució dels projectes.

Una decisió que també va ser exigida pel rei el passat dia 25. A Mohamed VI ja no li valen les excuses, vol que els ministres estiguin a peu d’obra i surtin de l’acollidora zona de confort fabricada per l’aire condiciona­t dels seus ministeris. “És el començamen­t d’una nova etapa marcada per la mobilitzac­ió i el reforçamen­t de la coordinaci­ó entre els diferents protagonis­tes per garantir que es respecten i assoleixen els objectius proposats”, assenyalav­a el portaveu del Govern marroquí.

 ?? FADEL SENNA / AFP ?? Polvorí. Manifestac­ió
antigovern­amental a la ciutat d’Alhucemas, al nord del Marroc,
l’11 de juny
FADEL SENNA / AFP Polvorí. Manifestac­ió antigovern­amental a la ciutat d’Alhucemas, al nord del Marroc, l’11 de juny
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain