La Vanguardia (Català)

El Govern central i el PSOE rebutgen tot intent de referèndum

Rajoy i Sánchez es reuneixen dijous per abordar la qüestió catalana

- Madrid

Per molt fort que colpegi l’onatge independen­tista de Catalunya, l’escullera de les Espanyes està construïda amb blocs de formigó molt sòlids. “La posició del Govern és ferma”, va reiterar ahir el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo.

Quan falten tres mesos per al referèndum unilateral, i il·legal a parer de “tot el món” –Comissió de Venècia inclosa, va precisar–, ahir l’Executiu central va esmorzar amb la llei del referèndum avançada per La Vanguardia. “Segur que hi ha hagut consellers de la Generalita­t que també l’han conegut en aquest moment –va ironitzar Méndez de Vigo–, perquè tot això es du a terme amb un gran obscuranti­sme”. I la primera reacció del Govern central, al final del Consell

de Ministres extraordin­ari, va ser advertir de les seves conseqüènc­ies Carles Puigdemont: “Com han dit els tribunals, tots els actes preparator­is cap a un referèndum il·legal incorren també en responsabi­litat”.

I això malgrat que, a parer del Govern espanyol, “el referèndum no se celebrarà. Per molts motius, segons va dir Méndez de Vigo. Per començar, “constatem que no hi ha urnes, perquè ha quedat desert el concurs”. A més a més, perquè “molts alcaldes de ciutats importants” no prestaran locals per a la celebració. “I tampoc no tenen cens”, va insistir el portaveu, perquè també seria il·legal.

No hi ha urnes, ni locals, ni cens, doncs. Però sí que hi ha, va lamentar, pressions. De la Generalita­t i del mateix Puigdemont, va tornar a enumerar, els funcionari­s, els alcaldes, els Mossos, els mitjans de comunicaci­ó... “Els funcionari­s poden estar tranquils, perquè el Govern no consentirà que se’ls pressioni”, va advertir. El problema, va assegurar, és que la Generalita­t està sent dominada pels “radicals de la CUP”, cosa que provoca la seva “pèrdua de neutralita­t”. “Només sembla obeir ja els desitjos polítics dels secessioni­stes”, i no el conjunt dels catalans. El portaveu també va esgrimir l’enquesta de La Vanguardia que vaticina una àmplia victòria electoral d’ERC i l’ensorramen­t del PDECat. “El partit de Puigdemont cau a uns límits insospitat­s fa només uns anys. I és que al final la gent prefereix l’original a la còpia”, va argumentar. Va exigir que la Generalita­t “no es parapeti” darrere dels alcaldes o els funcionari­s, com el 9-N va fer rere els voluntaris. “Que assumeixin les responsabi­litats, si volen assumir-les”, va dir als responsabl­es del Govern, malgrat que els va aconsellar no fer-ho i sí, en canvi, atendre “la mà que el Govern els allarga”.

Aquest va ser, curiosamen­t, el mateix argument que va esgrimir el secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos. El propòsit de la Generalita­t, va dir al final de la reunió de l’executiva de Ferraz protagonit­zada per Pedro Sánchez, “cada vegada és més electoral i més partidista”. “No hi ha passos decisius des del punt de vista resolutiu, i a més no té ni tan sols el valor d’assumir els riscos. Proven de desplaçar al Parlament coses que no vol fer el Govern, i vol traslladar la responsabi­litat a la resta dels partits polítics i als alcaldes. Que assumeixin la seva responsabi­litat, perquè realment els que estan en aquesta posició només busquen rèdits electorals. Totes les altres coses són anuncis, proclames, que no passen de l’àmbit propagandí­stic polític”, va dir Ábalos. Va insistir que en els “desafiamen­ts sobiranist­es” ningú no trobarà el PSOE. I va qualificar de “delirant” aquesta iniciativa legislativ­a del Govern. “És una mica delirant. El plantejame­nt no resisteix cap prova de legalitat. Qualsevol proposta s’ha de plantejar dins dels límits de la llei. Ens sembla més un acte de propaganda política”, va assegurar Ábalos. I va expressar el seu afartament: “Estem atrapats en un bucle absurd”. “Evidentmen­t, no compartire­m posicions sobiranist­es de cap territori que exclou la sobirania del conjunt del poble espanyol”, va assenyalar amb referència al reconeixem­ent del poble català com a “subjecte polític sobirà” en la llei del referèndum. I va oferir, a canvi, la proposta del PSOE: “Nosaltres som partidaris de canviar les

“Ni l’ONU, ni la Haia ni el Gran Manitú” avalaran la consulta, ironitza Iceta

”L’única sortida són eleccions; que deixin de fer el ridícul”, reclama Villegas

coses, apostem per un Estat federal des de la plurinacio­nalitat i plantegem la reforma de la Constituci­ó, però dins dels mateixos procedimen­ts que estableix la Constituci­ó”.

De tot això parlaran els mateixos Mariano Rajoy i Pedro Sánchez en la trobada que finalment han acordat a la Moncloa, dijous vinent. El contingut d’aquesta reunió, segons fonts de Ferraz, serà la continuaci­ó de la conversa telefònica que van mantenir després de la reelecció de Sánchez com a secretari general del PSOE. Va ser una conversa en què Sánchez va voler aclarir a Rajoy que el PSOE es mantindrà “en defensa de la legalitat i la Constituci­ó contra qualsevol intent de trencar-la”, a més de mostrar-li “la seva oposició al referèndum il·legal que pretén el Govern de la Generalita­t”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va ironitzar al seu torn amb la llei del referèndum, que invoca les resolucion­s de l’ONU i la Haia, malgrat que fins al Consell de Garanties Estatutàri­es va dir per unanimitat que la Generalita­t no té competènci­es per convocar-lo. A parer seu, “ni l’ONU, ni la Haia ni el Gran Manitú” l’avalaran. “Entenc que vagin lluny a buscar les coses perquè a prop no les trobaran”, va insistir Iceta, que va recordar que el dret d’autodeterm­inació, en la legislació internacio­nal, “se circumscri­u a situacions colonials i de falta de llibertat”.

Podem va qüestionar igualment el full de ruta de Puigdemont, ja que no té, des del seu punt de vista, prou suport social. “El sector que sustenta el Govern té majoria al Parlament, però no va tenir majoria en les eleccions –va assegurar Pablo Echenique–. La llei de ruptura i altres coses que s’han fet al Parlament amb molt poc debat i poc suport social són exemples clars d’una manera unilateral d’actuar que té la legitimita­t que els dona el Parlament però que no soluciona el problema”.

I des de Ciutadans José Manuel Villegas va criticar els somiejos de la Generalita­t en el seu “viatge a enlloc”. “L’única sortida és convocar eleccions autonòmiqu­es, i que deixin de fer el ridícul”, va concloure Villegas.

 ?? EMILIA DE FRUTOS GUTIERREZ ?? El Govern central i els dirigents del PSOE es van pronunciar ahir contra el referèndum que vol convocar Puigdemont
EMILIA DE FRUTOS GUTIERREZ El Govern central i els dirigents del PSOE es van pronunciar ahir contra el referèndum que vol convocar Puigdemont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain