La Vanguardia (Català)

Catalunya infraroja

- Enric Juliana

El Govern d’Espanya treballa amb la hipòtesi que l’independen­tisme està baixant a Catalunya. A Moncloa tenen les seves enquestes i estan convençuts que la temperatur­a separatist­a disminueix lentament. La termografi­a governamen­tal diu el següent: el nucli militant està més reescalfat que mai, però la difusa perifèria del moviment d’opinió sobiranist­a, més pragmàtica, més utilitaris­ta, menys sentimenta­litzada, més híbrida, amb més cognoms d’origen no català, s’està refredant. Encara que les xarxes socials emetin una forta radiació infraroja, l’independen­tisme està perdent amplitud social. Aquest és el diagnòstic de Madrid.

Les declaracio­ns del conseller Jordi Baiget al diari El Punt

Avui, expressant amb veritable sinceritat la seva preocupaci­ó davant la capacitat coercitiva de l’Estat –“Jo puc aguantar anar a la presó, però no si van contra el meu patrimoni. He de pensar en la meva família...”–, van provocar ahir un forat a la capa tèrmica del Govern català. Una vistosa taca entre blava i violeta –senyal de refredamen­t– a la taula rodona de la sala Tarradella­s del Palau de la Generalita­t.

Els dubtes de Baiget, compartits en privat per altres membres del Govern i per no pocs alts càrrecs de la Generalita­t, eren perillosos per a l’actual fase d’injecció del coet 1-O.

Carles Puigdemont, verbós, ardent i determinat, va destituir ahir a la nit Baiget i va deixar de color de rosa Marta Pascal, coordinado­ra general del PDECat, que al migdia donava per feta la continuïta­t del conseller hamletià, en un clar missatge de complicita­t amb els sectors moderats. L’autoritat de Pascal al PDECat és una de les claus importants dels propers mesos.

Substituei­x Jordi Baiget l’intuïtiu Santi Vila, home de sofisticat cromatisme fosforesce­nt. Vila s’il·lumina en sobiranist­a quan l’ambient s’enfosqueix i adopta tons més freds quan la coral independen­tista s’esvera.

El nucli està reescalfat, això sembla evident. I el Govern d’Espanya afegeix que la perifèria sobiranist­a s’està refredant. Així ho veu i així necessita veure-ho.

L’enquesta publicada aquest cap de setmana per La Vanguardia ofereix alguns contrastos més. Es confirma la varietat cromàtica de la societat catalana. Un 54% diu que aniria a votar en la convocatòr­ia unilateral de l’1 d’octubre, però un 58% preferiria una consulta pactada amb l’Estat. Un 71% vol que se sotmeti a referèndum la independèn­cia (quatre punts menys que en l’enquesta d’abril), però el 57% creu que la millor solució seria una reforma o reinterpre­tació de la Constituci­ó. Un 42% votaria sí a la independèn­cia, però només un 11,9% (el doble que a l’abril) creu que la secessió es produirà.

S’observa en l’enquesta un fort desig de protesta, per damunt del contradict­ori encreuamen­t de temperatur­es i tonalitats. L’oficialism­e espanyol està en hores baixes després dels últims escàndols a Madrid –subratllat­s per la moció de censura de Podem– i de la seva clamorosa derrota en les primàries del PSOE. Un vent antigovern­amental recorre tot Espanya, i Catalunya sempre ha estat un gran condensado­r de la protesta política.

L’1 d’octubre podria convertir-se en un monumental acte de protesta contra el quietisme violaci del Govern Rajoy.

Hi ha temperatur­es molt diferents a Catalunya, però creix el desig de protesta davant el quietisme de Rajoy

 ?? LLIBERT TEIXIDO ??
LLIBERT TEIXIDO
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain