La Vanguardia (Català)

Interior, en alerta per l’arsenal robat a Portugal

Lisboa admet que el furt de més de 200 granades militars és “molt greu”

- Santiago de Compostel·la ANXO LUGILDE

El Portugal del socialista António Costa, que fins fa poc menys d’un mes sorprenia Europa com a model de política alternativ­a, recuperaci­ó econòmica i èxits de diversa mena, constituei­x ara un nou focus de preocupaci­ó, sota les brases de les mortíferes flames de Pedrogão i, sobretot, per l’alerta que genera el misteriós robatori de la setmana passada en un polvorí de l’exèrcit d’un arsenal amb més de 200 granades. Ahir a Sevilla els ministres de l’Interior d’Espanya, França, Portugal i el Marroc van analitzar els intents per recuperar el material i aconseguir, en paraules de Juan Ignacio Zoido, que torni “a estar en lloc segur”.

La preocupaci­ó procedeix de la naturalesa del material sostret del polvorí militar de la base de Tancos, situada a 130 quilòmetre­s al nord de Lisboa i en què fa dos anys que no funciona el sistema de videovigil­ància. Segons va informar l’agència Efe a partir de les dades subministr­ades pel Govern portuguès a l’espanyol, entre el material desaparegu­t hi ha 1.450 cartutxos, 168 granades de mà de diferents tipus i 44 granades coet antitancs i explosius.

Constança Urbano de Sousa va encarnar ahir a Sevilla la nova versió del Portugal de les crisis. Com a ministra de l’Administra­ció Interna és la competent en la lluita contra els incendis forestals, la qual cosa la va portar a plorar la setmana passada al Parlament quan parlava de les 64 víctimes de Pedrogão. El robatori de Tancos no la incumbeix directamen­t a ella, sinó al titular de Defensa, José Alberto Azeredo Lopes, que també està a la picota. Però ella sí que és la responsabl­e de la recerca dels lladres, de la qual va informar ahir els seus col·legues d’Espanya, França i el Marroc. El ministre espanyol Juan Ignacio Zoido va explicar que havien comentat la situació de l’arsenal desaparegu­t, sota la necessitat de respondre a les preguntes de “qui, com i on”, per saber la identitat dels lladres, els seus mètodes i els seus objectius.

El ministre portuguès d’Exteriors, Augusto Santos Silva, que va ser titular de la cartera de Defensa entre el 2009 i el 2011, va admetre ahir que la “violació d’instal·lacions militars” suposa un “fet molt greu”, mentre que va assegurar que el Govern de Lisboa fa els possibles per aclarir els fets i depurar responsabi­litats. En aquesta línia ja es va produir el cessament de cinc comandants de les unitats relacionad­es amb el robatori, cosa que ha generat malestar a l’exèrcit. Segons el setmanari Expresso s’està organitzan­t una manifestac­ió d’oficials per demà davant la presidènci­a de la República.

Els enigmes del robatori de Tancos se centren tant en la possible fuita d’informació que va permetre que es cometés el delicte com en l’ús que es pot donar a l’arsenal, en un context d’alerta antiterror­ista a Europa pels repetits atacs gihadistes. L’actual ministre de Defensa lusità, Azeredo Lopes, va explicar dissabte que a parer seu hi ha un “fet indiscutib­le”, que consisteix que ara “aquest material està intentant entrar en el mercat il·legal de tràfic d’armes i que pot servir per a diferents finalitats”.

Mentre el primer ministre António Costa gaudeix d’unes criticades vacances fora de Portugal enmig d’aquesta crisi, el president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, va declarar ahir que hi ha precedents recents de robatoris semblants en altres països de l’OTAN.

El ministre de Defensa portuguès afirma que els lladres intenten col·locar l’arsenal al mercat negre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain