La Vanguardia (Català)

Macron a Versalles

-

EMMANUEL Macron, el jove president de la República Francesa, va reunir ahir al palau de Versalles els parlamenta­ris de l’Assemblea Nacional i els del Senat per exposar-los, en una sessió extraordin­ària, les prioritats de govern. Macron va informar els reunits que planejava prescindir d’un terç d’ells (per assolir, va dir, més eficàcia); va afegir que preveia aixecar a l’octubre l’estat d’excepció, motivat fa dos anys per l’ofensiva terrorista; i va exposar el desig d’emprendre una reforma legal que permeti introduir més proporcion­alitat en el sistema electoral, apuntant també que si els diputats es demoraven a l’hora d’aprovar reformes institucio­nals de pes, no descartava recórrer a referèndum­s.

Més enllà d’esbossar aquestes i altres mesures, i sense entrar en precisions, Macron va reafirmar ahir un acusat estil presidenci­alista, en la línia de Charles de Gaulle o de François Mitterrand. Ho va fer de diverses maneres. No va ser només la solemnitat de l’acte, l’escenari caracterís­ticament monàrquic o el desplegame­nt de pompa oficial. Va ser també el moment triat: la vigília de la declaració de política general d’Édouard Philippe, prevista per a avui a l’Assemblea Nacional. Amb el discurs d’ahir, que es va interpreta­r en determinat­s cercles com una trepitjada del president al seu propi primer ministre, Macron reafirma la vocació presidenci­alista, que li ha valgut ja altres crítiques.

La carrera de Macron fins a convertir-se en l’inquilí de l’Elisi ha estat fulgurant. Fa poc més d’un any, Macron era encara un membre del Partit Socialista i del govern sota la presidènci­a de François Hollande. En el temps transcorre­gut des d’aleshores, Macron va abandonar aquesta formació, va fundar la seva, es va presentar a les eleccions presidenci­als, les va guanyar i, en les posteriors legislativ­es, va aconseguir una majoria parlamentà­ria folgada. El president francès ha acumulat, en un breu termini, gran suport i autoritat. I no dubta a rendibilit­zar la grandeur de l’Estat ni a exhibir el seu presidenci­alisme.

Macron va arribar a l’Elisi oferint, en temps de missatges populistes, una aposta de síntesi centrista. Va oposar el seu extrem centre als extremisme­s de dreta i d’esquerra, triomfant en tota línia. Ara, ja com a president, prova d’eixamplar la base i augmentar l’autoritat, tant en l’escena nacional com en l’europea o en la de les relacions amb els Estats Units. Les expectativ­es dipositade­s en ell augmenten dia a dia. I amb elles la seva responsabi­litat, així com l’exigència d’un electorat a qui ja ha demostrat la seva ambició, però encara no la idoneïtat per al càrrec.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain