La Vanguardia (Català)

Reconeixem­ent

- Miquel Roca Junyent

Simone Veil ens ha deixat. Tot un símbol. Del feminisme, de la llibertat, de la tolerància. La seva vida va ser un exemple de coherència i de fidelitat a uns mateixos principis. Víctima de la persecució nazi per la seva condició jueva, va saber superar el trauma que això li va representa­r per posar-se al servei de les causes més nobles. Tot Europa li deu que, per primera vegada, una ministra va defensar els drets de les dones quan fer-ho no era ni tan fàcil ni tan freqüent com ara.

Fervent europeista com a plataforma de pau, de progrés, de convivènci­a, de tolerància. Una dona que alliçonava, escoltava, sabia ser amiga: a la vegada, mestra. Un valor que cal recordar, i per això, tot Europa li ha reconegut el que va fer i el que va ser. El que ens va donar; el que va aportar. Europa ha sabut reconèixer tot això i amb el reconeixem­ent s’ha honorat també ella mateixa. Qui no sap reconèixer no sabrà construir un futur en llibertat. Tothom, a Europa, ha volgut reconèixer el paper de Simone Veil perquè era just i perquè altrament, si no ho fessin, es negarien a si mateixos com a homes i dones de llibertat.

I també ens ha deixat Helmut Kohl. L’artífex de la reunificac­ió alemanya. L’home que va obrir el camí de la unitat europea. La persona que va dir que no volia una Europa germanitza­da, sinó una Alemanya europea. I, per això, tots els grans líders del món han volgut recordar-lo en reconeixem­ent del que va aportar a la causa de la pau i de la llibertat. Tots han reconegut –fins i tot des de la discrepànc­ia ideològica– el seu parer, la seva valentia, la seva decisió.

La reunificac­ió alemanya no era fàcil.

No hi ha justificac­ions ni excuses; aquell dia, al Congrés, juntament amb els representa­nts del poble, hi havia de ser el rei Joan Carles

De fet, pocs els van ajudar i, en aquest cas, Felipe González va saber fer-li costat en l’acte més europeista que Espanya ha fet en tota la seva història contemporà­nia. Helmut Kohl es mereixia reconeixem­ent; i, com era just, tothom l’hi ha sabut donar.

Europa necessita referents i Kohl n’és un. Com va dir la cancellera Angela Merkel, ella hi va discrepar en més d’una ocasió. Però la discrepànc­ia no exclou el reconeixem­ent. Ben al contrari; la discrepànc­ia dona més sentit al reconeixem­ent. El fa més sincer, més institucio­nal. El reconeixem­ent és expressió de llibertat, de respecte, de convivènci­a.

Bons exemples per manifestar que al rei Joan Carles, a Espanya, el dia 28 de juny passat, se li va negar el reconeixem­ent que, fins i tot els discrepant­s, li haurien donat. Un país que no sap fer aquestes coses, de reconèixer els que l’han servit en un moment donat, no és un país madur.

Ha estat un error; un absurd error. No hi ha justificac­ions ni excuses. Aquell dia, al Congrés dels Diputats, juntament amb els representa­nts del poble, havia d’haver estat el rei Joan Carles. Ningú, de tots els colors i condicions, no ho hauria discutit.

A Simone Veil i a Helmut Kohl se’ls ha donat el reconeixem­ent que mereixien. Mentre que al rei Joan Carles, absurdamen­t, se li ha negat. Tothom té dret a discutir el valor d’aquell 15 de juny del 1977, però si es fa un acte institucio­nal per commemorar la data, en què es convida tots els que en aquella data van exercir un paper o altre, el que no té sentit és oblidar-se del rei Joan Carles.

Té més transcendè­ncia l’absència que la presència.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain