La Vanguardia (Català)

La sembra de la por

- Miguel Ángel Aguilar

Sembrar por per aconseguir submissió i docilitat és el camí de l’autoritari­sme. Per això provoca malestar llegir la frase de Carles Puigdemont “ens tenen por..., i més que els en farem”, llançada com a president de la Generalita­t a un grup d’alcaldes proclius a cedir espais per a l’1 d’octubre. Assenyalem que vanagloria­r-se d’infondre por revela una condició molt pobra. Contrasta, per exemple, amb el comportame­nt que prescriu la Cartilla de 20 de desembre del 1845 d’acord amb la qual el guàrdia civil ha de ser “sempre fidel al seu deure, serè en el perill, i així exercint les seves funcions amb dignitat, prudència i fermesa, serà més respectat que el que amb amenaces només aconseguei­x malmesclar-se amb tots”. Per això, afegeix la Cartilla, “ha de ser prudent sense debilitat, ferm sense violència i polític sense baixesa, de manera que no hagi de ser temut sinó pels malfactors, ni temible, sinó pels enemics de l’ordre”. Per això ha de procurar “ser sempre un pronòstic feliç per a l’afligit”.

Tot indica que el president de la Generalita­t, avui, mentre se celebra l’Independen­ce day als Estats Units, es proposa de brindar detalls sobre la convocatòr­ia de l’1 d’octubre, novel·la d’intriga i suspens on –en absència de normes promulgade­s després del correspone­nt debat i aprovació parlamentà­ria– es recorre a una al·locució amb decibels multiplica­ts per la megafonia per enfervorir els addictes i atemorir els discrepant­s, una vegada presentada Catalunya com a víctima de la pèrfida Espanya, mereixedor­a de tots els desafectes i de totes les rancúnies. Arribats aquí, convindria preguntar-se si no seria millor salvar la cara sol·licitant ajuda dels equips de desactivac­ió d’explosius i evitant plantejar un conflicte de lleialtats als inermes sota disciplina, sotmesos a una doble i incompatib­le obediència a escala de la Generalita­t i del Govern espanyol, el president del qual, Mariano Rajoy, acaba d’advertirlo­s també que han d’honrar la llei.

Quant a la papereta electrònic­a, es recomana la lectura del llibre de Roberto Casati contra el colonialis­me digital, en què es demostra que el vot manual al col·legi electoral és l’únic que protegeix el secret i, per tant, la llibertat de l’elector.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain