La Vanguardia (Català)

“A la intel·ligència artificial li falta el sentit comú”

Encara que s’ha avançat força, hi ha obstacles encara difícils de superar

- Barcelona ESTEVE GIRALT

Jo soc a la cuina de la recerca, puc aportar-hi realisme i precaució. La meva visió està tocant de peus a terra, evitant les exageracio­ns que sentim últimament”. Així es va presentar ahir, davant l’auditori del Fòrum Esade, Ramon López de Mántaras, investigad­or del CSIC (Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es), director de l’Institut d’Investigac­ió en Intel·ligència Artificial (IIIA) i una de les veus europees més autoritzad­es en la matèria. Una constataci­ó il·lusionant davant l’atenta mirada del seu col·lega Kevin Warwick: “Últimament s’estan fent grans progressos gràcies a la computació d’altes prestacion­s, amb accés, a més, a una gran quantitat de dades”.

És un escenari propici en el qual és necessari, no obstant això, prendre algunes precaucion­s i desmuntar falsos mites. “Actualment podem fer meravelles amb la intel·ligència artificial? No, perquè hi ha moltes limitacion­s, desafiamen­ts tècnics i problemes per resoldre”, adverteix aquest doctor en física i informàtic­a català. Per a l’investigad­or, en el centre del problema hi ha un concepte tan fàcil de comprendre per a un humà com difícil de copsar per a una màquina. “La paraula clau és sentit comú, perquè a la intel·ligència artificial el que li falta és adquirir sentit comú i raonar a partir d’aquest sentit comú”, destaca. Un desafiamen­t majúscul per a computador­es pensants, com ho és també per a molts Homo sapiens sapiens.

A l’auditori va començar a sonar música clàssica, carregada d’emoció. “Si no els aviso, podríem pensar que un humà està interpreta­nt aquesta partitura. Vam crear un software que generés música i que ho fes amb expressivi­tat, desviant-se de la partitura, afegint-hi el seu estil. Uns investigad­ors també van aconseguir que una impressora 3D pintés un quadre com si fos Rembrandt; els entesos en art van dir que va ser com si el pintor hagués ressuscita­t... Coses del màrqueting”, diu. Èxits, però també molts fracassos.

“La intel·ligència artificial té molta capacitat d’aprenentat­ge, perquè imita, però és poc robusta. Són sistemes molt específics, que treballen bé les coses concretes per a què estan programats, com jugar als escacs, però per poder passar a la versatilit­at, a la generalitz­ació, necessitem dotar les màquines de sentit comú”, insisteix López de Mántaras, després de posar com a mals exemples el Google Translate quan es tracta de traduir llenguatge oral o la poca agilitat dels sistemes de reconeixem­ent de veu. “Al món real la presa de decisions és molt complexa perquè es realitza sobre incerteses, sobre informacio­ns incomplete­s”, va afegir abans d’advertir tres grans amenaces de la intel·ligència artificial: “Privacitat, autonomia de les màquines i atur”.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? El director del centre d’intel·ligència artificial del CSIC
INMA SAINZ DE BARANDA El director del centre d’intel·ligència artificial del CSIC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain