La Vanguardia (Català)

Alerta a Euskadi per les agressions sexuals a les festes majors

Dos atacs en una setmana plantegen dubtes sobre les mesures de prevenció

- Bilbao

L’estiu ha començat amb preocupaci­ó a Euskadi. Les agressions sexuals a dues dones –una de les quals menor d’edat– a Zarautz i Sopelana han activat l’alarma contra aquest tipus d’atacs, que solen tenir l’època negra en l’etapa estival. Aquests dies es concentren les festes majors. L’edat dels agressors (18 i 21 anys) planteja dubtes al Govern basc sobre l’eficàcia de les mesures educatives de prevenció.

El primer cas va tenir lloc la matinada de dilluns a dimarts, quan es va denunciar una violació a Zarautz (Gipuzkoa). Una jove de Pamplona de 16 anys i les seves amigues van estar amb uns nois que havien conegut aquella nit en una zona de pavellons industrial­s, a tot just cinc minuts de la zona de festa on eren. El presumpte agressor, de 18 anys, hi tenia un local on podria haver tingut lloc l’agressió, que la jove va denunciar posteriorm­ent davant l’Ertzaintza. L’home va ser detingut unes quantes hores després i des d’aleshores és a la presó de Martutene (Sant Sebastià).

El segon atac va tenir lloc dissabte passat a Sopelana (Bizkaia). Segons l’alcalde de la localitat, els joves, de 21 i 19 anys, havien quedat durant les festes després d’haver contactat per internet. Després d’allunyar-se de la zona més freqüentad­a, ell va intentar agredir-la, però ella es va poder escapar i denunciar l’atac a la policia autonòmica, que va detenir el presumpte agressor i ara investiga què va passar.

Malgrat les campanyes davant les agressions sexistes, des de les

Des del 2016 els assalts han augmentat un 29%; aquest cop els agressors, de 18 a 21 anys, van ser detinguts

institucio­ns basques mostren preocupaci­ó per l’increment dels atacs, que des de començamen­t d’any han augmentat un 29% respecte del 2016. Les edats dels implicats també són motiu d’alarma, ja que es tracta d’unes generacion­s que sí que han rebut missatges clars en contra d’aquest tipus de violència.

“Alguna cosa estem fent malament –va lamentar ahir la consellera de Seguretat, Estefanía Beltrán de Heredia– quan veiem que, malgrat tota la feina en matèria d’educació, en persones tan joves encara hi ha valors culturals que no agafen: això sí que ens ha de fer pensar i preocupar”. Un centenar de persones es van concentrar aquest diumenge a Zarautz per condemnar l’atac. A l’acte l’alcalde, Xabier Txurruka, va demanar la implicació total per posar fi a les agressions sexuals.

“És una xacra que ens incumbeix a tots i que no podem tolerar”, va subratllar. Com en els missatges de la campanya per als Sanfermine­s d’aquest any, la consellera va advocar per “continuar insistint que no és no i en el respecte a l’altre” per posar fi al que va qualificar de “problema estructura­l”.

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ?? Una companyia de desfilada tradiciona­l, en què les dones participen com a cantineres, divendres a Irun
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE Una companyia de desfilada tradiciona­l, en què les dones participen com a cantineres, divendres a Irun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain