La Vanguardia (Català)

Barcelona viurà un estiu carregat d’obres menors

L’Ajuntament, sense grans projectes, programa pavimentac­ions i petites urbanitzac­ions

- SILVIA ANGULO Barcelona

LA GRAN ACTUACIÓ Els únics treballs de pes seran els de la cobertura d’un tram de la ronda de Dalt

ELS PROBLEMES

Els accessos a la ciutat es podrien veure afectats pel reasfaltat­ge

Sense grans ostentacio­ns, aquest estiu desenes de carrers seran escenari d’actuacions urbanístiq­ues, de canvis amb la introducci­ó de carrils bici, millores i mantenimen­t. Més que l’estiu passat. L’Ajuntament de Barcelona aprofitarà la reducció del trànsit del període vacacional per executar 49 obres, 15 més que l’estiu passat –algunes ja s’estan desenvolup­ant– i 49 pavimentac­ions. Es tracta majoritàri­ament de treballs menors, ja que les obres de les Glòries estan paralitzad­es i les grans actuacions semblen desterrade­s de la ciutat. L’única d’una certa envergadur­a i que pot provocar afectacion­s en el trànsit és la que correspon a la cobertura d’un petit tram de 180 metres de longitud a la ronda de Dalt.

Ahir la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va detallar algunes de les intervenci­ons, en què l’Ajuntament invertirà un total de nou milions d’euros, gairebé 13 si es té en compte la inversió de la Generalita­t i l’Estat. Sanz va argumentar que l’increment d’intervenci­ons durant l’estiu ve motivat per la materialit­zació de molts dels projectes programats els anys anteriors de mandat. És el cas de les obres de la ronda de Dalt, pactades per BComú amb el PSC quan els socialiste­s van entrar al govern. Els treballs començaran el 23 de juliol, un diumenge, però es preveu un dilluns complicat si, com sembla que està previst, es manté la convocatòr­ia de vaga de metro. Així doncs, entre el mercat de la Vall d’Hebron i l’institut es deixaran dos carrils dels tres de circulació entre les sortides 5 i 6 fins a la primera setmana de setembre.

Al marge d’aquesta intervenci­ó, que es tornarà a viure l’estiu vinent –serà difícil que es pugui acabar tota l’obra en aquests mesos–, està prevista la pavimentac­ió de diversos trams de la ronda de Dalt i la neteja dels seus túnels. Una altra de les actuacions que podria afectar els accessos a la ciutat és el reasfaltat­ge del tram de la ronda Litoral que depèn del Ministeri de Foment. Correspond­ria al sector que va des del port fins al principi del túnel del Moll de la Fusta. Mentre durin els treballs està previst fer passar els cotxes per les instal·lacions portuàries. Aquestes obres de pavimentac­ió es des- envolupara­n el primer i segon caps de setmana d’agost, segons ahir va explicar el gerent de Mobilitat, Manuel Valdés.

Els treballs de pavimentac­ió, que afectaran més de 203.000 metres quadrats de la ciutat, també tindran repercussi­ons en un tram de la Gran Via i a la Meridiana, entre l’avinguda Rio de Janeiro i Fabra i Puig. Aquesta actuació es desenvolup­a al marge de la reforma que l’Ajuntament pretén començar en aquesta artèria i, segons ahir va explicar Sanz, es continua treballant per arribar a un acord amb els veïns.

Les millores previstes per a aquest estiu, a més de petites millores en carrers, com República Argentina, Ganduxer i passeig

Sant Gervasi, i diferents places, també té com a protagonis­ta l’entorn i el recinte del Park Güell. Janet Sanz va explicar que dues de les urbanitzac­ions més destacades es desenvolup­aran en aquest àmbit i es faran per fases per evitar molèsties a veïns i visitants. Una primera acció serà el soterramen­t de les línies aèries a la baixada de la Glòria. En paral·lel, es repararan la impermeabi­lització i la recollida d’aigües de la plaça de la Natura. Els treballs estan programats del 19 de juliol al 19 de maig del 2018.

També s’aprofitarà aquest estiu per continuar implementa­nt la xarxa de carrils bici de la ciutat. En total es traçaran onze nous vials exclusius per a aquests vehicles, que s’afegiran als 25 quilòmetre­s que ja estan en marxa. La previsió, segons va apuntar el gerent de Mobilitat, és construir 62 quilòmetre­s entre aquest any i el que ve. Aquest estiu s’actuarà als carrers Josep Carner, París-Londres, Ganduxer, Doctor Fleming, Pau Casals, Esteve Terrades, Rio de Janeiro, Degà Bahí, Sant Antoni Maria Claret i Sardenya i s’acabarà el vial del carrer Pujades.

En matèria de transport, Sanz va destacar les obres per acabar de desplegar la xarxa de bus, amb una fase aquesta tardor i una altra el 2018. La previsió és començar a instal·lar a l’estiu diferents trams als carrers València, Gran Via, Meridiana, Via Augusta i passeig Sant Joan.

Les estacions de metro també seran objecte d’intervenci­ons. És el cas de les obres a les estacions de l’L4 Barcelonet­a –que estan a la fase final– i Jaume I. En aquesta última s’adaptaran els accessos de l’estació a persones amb mobilitat reduïda. Del 12 al 25 de juliol els vehicles de pujada no podran girar cap a la plaça Sant Jaume. Pel que fa als Ferrocarri­ls de la Generalita­t, també s’acabaran els treballs a l’estació d’El Putxet.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La plaça haurà d’esperar. Aquest estiu, a diferència de l’anterior, l’execució dels treballs dels túnels viaris no avançarà
XAVIER GÓMEZ La plaça haurà d’esperar. Aquest estiu, a diferència de l’anterior, l’execució dels treballs dels túnels viaris no avançarà
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ajuntament de Barcelona
LA VANGUARDIA FONT: Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain