La Vanguardia (Català)

El pla de barris vol unir els veïns de la Marina

L’Ajuntament inverteix 15 milions en petites actuacions per acostar espais desconnect­ats de la trama urbana

- DAVID GUERRERO Barcelona

Els barris del Polvorí, el passeig de la Zona Franca, la Colònia Santiveri i la resta de nuclis habitats de la Marina han tingut la sensació des del seu naixement, a mitjan segle XX, que la ciutat els donava l’esquena. El fet d’estar a l’altra cara de la muntanya de Montjuïc els ha apartat geogràfica­ment, i ser l’única zona de la capital catalana fins on encara no arriba el metro els ha distanciat mentalment. “Una cosa és ser de Barcelona i una altra sentir-se’n part”, diu la consellera del districte de SantsMontj­uïc Esther Pérez.

En el marc del pla de barris de l’Ajuntament, s’invertiran 15,3 milions d’euros a la Marina del Prat Vermell i la Marina del Port per intentar posar fi a aquesta sensació tan estesa entre els veïns. El projecte combina les inversions en nous equipament­s amb actuacions de caràcter social que impulsin la convivènci­a i l’orgull de barri. Gairebé la meitat de la inversió se centra en la part més humana. Es construirà un nou Centre d’Atenció Integral i s’impulsaran moltes accions relacionad­es amb polítiques de joventut: un skate park dissenyat amb patinadors del barri, un programa de lleure nocturn saludable per afavorir que els adolescent­s es quedin al barri, etcètera.

L’educació i el foment de l’ocupació són els eixos centrals. Només el 4% dels veïns tenen estudis superiors i, curiosamen­t, el barri proper a la zona més industrial­itzada de Barcelona és un dels que registra una taxa d’atur més alta. Es pretén facilitar l’acostament entre el limítrof polígon Pedrosa i els veïns. D’altra banda, la remodelaci­ó i la creació d’un nou projecte educatiu a l’escola Enric Granados és un dels motors del pla.

Tot això sense deixar de banda que la tan buscada connectivi­tat entre el barri i la resta de la ciutat perquè sigui mental ha de ser també física. I per això la connexió entre els diferents nuclis és fonamental. Una cosa tan simple com un ascensor pot canviar la vida de la gent gran del Polvorí, als quals baixar a comprar al passeig de la Zona Franca se’ls fa, mai més ben dit, una muntanya. “És un barri on s’han acumulat moltes promeses incomplert­es, i ara hem de recuperar la confiança”, diu la regidora del districte, Laura Pérez.

En el pla destaquen petites actuacions llargament reclamades, com ara la construcci­ó d’aquests dos ascensors de connexió entre el Polvorí i la resta de la Marina. A partir de la primavera de l’any que ve es remodelara­n espais públics degradats a la Colònia Santiveri,

Els territoris propers a la Zona Franca es revitalitz­aran amb nous equipament­s educatius

es remodelara­n els jardins de la Mediterràn­ia per millorar la convivènci­a de la zona...

Als carrers on Barcelona es fon amb l’Hospitalet es plantegen diverses actuacions . Com en el cas de l’eix Besòs –el nucli central del pla de barris–, la concepció és metropolit­ana, honorant el llegat de l’exalcalde Pasqual Maragall, ideòleg del pla de barris primigeni quan estava al capdavant de la Generalita­t.

 ?? LLIBERT TEIXIDO ?? Les escales mecàniques s’acompanyar­an d’ascensors al Polvorí
LLIBERT TEIXIDO Les escales mecàniques s’acompanyar­an d’ascensors al Polvorí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain