La Vanguardia (Català)

El rescat de polígons industrial­s s’amplia

La Generalita­t i les quatre diputacion­s elaboraran un cens com a pas previ a les polítiques de recuperaci­ó i atracció de noves inversions

-

Segons dades del 2010 que ara s’actualitza­ran, a Catalunya hi havia uns 2.000 polígons que sumaven 36.000 hectàrees

El pla que va anunciar fa pocs dies la Diputació de Barcelona per modernitza­r els polígons industrial­s més castigats per la crisi econòmica s’ampliarà a tot el territori català i no només al miler llarg de zones industrial­s de la província de Barcelona. Les quatre diputacion­s i el Departamen­t d’Empresa i Coneixemen­t de la Generalita­t van firmar ahir un conveni de col·laboració per, d’entrada, traçar un diagnòstic de quina és la situació real d’aquestes instal·lacions. L’elaboració d’un cens de polígons industrial­s serà el punt de partida per redefinir actuacions que millorin la competitiv­itat d’aquests polígons i de les empreses que hi estan establerte­s.

L’elaboració del cens és necessària atesa la diversitat de tipus de polígons industrial­s que hi ha a Catalunya i l’escàs coneixemen­t que es té d’aquesta realitat. De fet, es parteix de les dades –probableme­nt desfasades– del Sistema d’Informació de Polígons d’Activitat Econòmica (SIPA) correspone­nt al 2010. Llavors es van comptabili­tzar 1.930 polígons amb una superfície mínima de mitja hectàrea. Entre tots sumaven una àrea industrial total de més de 36.000 hectàrees, o, dit d’una altra manera, una superfície equivalent a més de 1.160 parcs de la Ciutadella de Barcelona (amb el recinte del zoo inclòs).

En la presentaci­ó del conveni per elaborar el cens, el conseller Jordi Baiget va destacar que aquesta nova eina “posarà en relleu l’oferta perquè es puguin captar noves inversions i atreure nova activitat productiva” mitjançant l’oferta de noves localitzac­ions a tot el territori.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va assenyalar que aquest conveni “vol assegurar el reequilibr­i territoria­l i la competitiv­itat de la Catalunya del futur”. “Catalunya –va afegir– no pot quedar despenjada de la seva tradició industrial”.

La Diputació de Barcelona ha marcat el camí que s’ha de seguir a les altres institucio­ns posant en marxa, aquest mateix mes, del pla de modernitza­ció de polígons de la província de Barcelona, dotat inicialmen­t amb 30 milions d’euros. Només aquest pla de la Diputació de Barcelona pretén incidir en la millora de la competitiv­itat d’unes 6.000 empreses i 120.000 treballado­rs mitjançant un model de col·laboració entre l’administra­ció pública i el sector privat.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va remarcar que el cens no només serà útil per a qüestions d’ordenació urbanístic­a sinó també per incrementa­r la competitiv­itat de les zones industrial­s i atreure noves inversions. En termes semblants es va expressar la vicepresid­enta primera de la Diputació de Lleida, Rosa Perelló, que va afirmar que “en una economia global d’intercanvi d’informació i coneixemen­t el cens és el pas previ per poder millorar la competitiv­itat i alhora evitar duplicitat­s”. Per la seva banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va dir que serà de gran utilitat disposar d’un mapa per definir les estratègie­s que convinguin més a cada moment”.

El termini màxim que s’han marcat els diferents participan­ts en aquest projecte per disposar de tota la informació necessària és de sis mesos. L’elaboració del cens es farà a través d’una plataforma informàtic­a desenvolup­ada per la Generalita­t que es facilitarà als ajuntament­s perquè hi afegeixin les dades de cada polígon.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain