La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta seguretat que ens permet circular segurs. Suborni algú a còpia de pa amb tomàquet. Un bolet a Puig-reig. 2 Sols que apunten alt. Es carrega el llapis per excés de vehemència i no pot guixar fins que no li portin una maquineta. 3 Principi viril. Encapçalà la candidatur­a més difícil de pronunciar de les eleccions catalanes del 27S: CSQP. Individu refulgent, encara que no vagi en companyia de ningú. 4 Alcohol cíclic hexavalent. Gran augment de popularita­t. Escaire. 5 Fòsfor. Bar escocès. Apel·lar a les emocions més elevades. 6 Relativa a l’all. Aquests recorden els cops de manera cromàtica. 7 Mular. L’examen més temut. Capa, sobretot quan és de pintura.

8 L’esperat final del combat. Moneda valenciana de coure, amb un valor de 6 diners, encunyada pel rei Felip V d’Espanya. L’apallissi, probableme­nt clavant-li cops amb un pot de cuina. 9 Solia ser la muller d’un elector, encara que no passés corrent. Fa fora el botó. 10 Indoeurope­us com els de Salònica. Recorda amb gran melangia aquell vi pel seu gust en boca. Universita­t Democràtic­a de Lleida. 11 Cinc menys cent. De segona mà. Noten que no tenen

cap moneda japonesa, en dues paraules.

12 Com diria en Tísner, alcen la bandera en senyal de llibertat. Mico que recorda un dels grans temes de Pink Floyd. Bo.

13 Al bell mig del cel. Al final, queda ennuvolat. Que no hi sent de cap orella. Res no és. 14 Resta demanant auxili. Acullis els anglesos més babaus.

VERTICALS 1 Criatura que creix en el si matern, tot obtenint-ne l’aliment. Fets amb conseqüènc­ies que són definitori­s de la personalit­at d’algú. 2 Surtin. Rifa. Ens cal per respirar. 3 Avioneta. Un felí d’orelles punxegudes seguit d’un plantígraf de nom vocal. 4 L’Alan no vocalitza. Les vaques que pul·lulen per tots quatre cantons. Wilt de Tom Sharpe, cada cop que perdia el cap. 5 Dit d’un àcid la molècula del qual té tres hidrògens reemplaçab­les. Fer servir les coses a l’americana. 6 De segona mà. Menes de senyores gens promíscues. La teva.

7 Nitrogen. Gibrella o plat fondo de metall. Sàlvia romana que devia valer el seu pes en el metall més noble. El primer de tots. 8 Punt de sortida d’una partida de golf. Una escala de pintor oberta flanquejad­a per dos ulls. Jotes gregues. 9 El reialme de Mahoma. Ronc que imita el crit de la granota. La part més tòxica de Samoa. 10 Nom genèric dels oxoanions complexos del plom que existeixen en dissolucio­ns fortament alcalines. Mancats de cua. 11 Així comença sempre l’art rupestre. Que presenta tumors tiroïdals benignes. El cereal d’en Jordi.

12 Engreixa. Produir pruïja com la que provoca la picassor. En Capone. 13 Al final, m’excito. Ben pensades. Iode.

14 Ciutadana de Cardiff. Ossos piramidals.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain