La Vanguardia (Català)

Discovery alerta sobre el risc de pandèmia amb ‘Mosquito’

La cadena estrena aquesta producció dijous a tot el món

- BARCELONA Redacció

Aquest dijous Discovery posarà el focus d’atenció en l’agent mortífer més important de la història de la humanitat: el mosquit. Aquesta emergència sanitària global és l’eix de la pel·lícula documental Mosquito, que s’estrena el 6 de juliol al canal de pagament Discovery Channel a Espanya (a les 22 h)i a la resta de canals del grup a tot el món. El film s’ha fet sota el segell de Discovery Impact, una sèrie de documental­s que aprofundei­xen en l’impacte de la humanitat sobre el medi ambient, i en el que poden fer els individus per resoldre problemes globals.

Mosquito es fa ressò de l’existència de brots inicialmen­t inconnexos de malalties com el Zika, la malària, el virus del Nil Occidental, la febre groga, el chikunguny­a i el dengue, i revela que rere aquests brots hi ha la incessant i accelerada expansió del mosquit al voltant del món. Mosquito, narrada en la versió espanyola pel periodista David Beriain (Clandestin­o), explica la creixent amenaça global que planteja aquest animal i les ramificaci­ons letals que té si no es fa un esforç coordinat al planeta.

Els mosquits maten més de 750.000 persones l’any, moltes de les quals són nens. Avui dia els ràpids canvis mediambien­tals com el canvi climàtic, l’augment dels viatges internacio­nals, els sistemes de transport i un planeta més càlid (i més propici per als mosquits) han augmentat l’amenaça que plantegen els mosquits, n’han accelerat la propagació per tot el món –incloent-hi Florida, Texas i fins i tot més al nord, Washington DC i Nova York– i han portat malalties com el Zika, el dengue i la febre groga a llocs que no estan preparats per combatre-les.

Rodat en quatre continents, el documental inclou històries personals d’homes, dones i nens que viuen amb por que la picada d’un mosquit pugui ser letal, i testimonis d’experts, entre els quals hi ha el de l’exdirector del Centre de Control i la Prevenció de Malalties, Tom Frieden, i Bill Gates, copresiden­t de la Fundació Bill & Melinda Gates, que assenyala que “els recursos necessaris per combatre un brot, en relació amb el nivell de morts que podrien resultar d’una pandèmia mortal, fa d’aquest problema una clara prioritat de salut mundial”.

Entre les històries que s’expliquen a Mosquito hi ha un pare i el seu fill malalts de malària en una petita vila a l’Àfrica. Mentre es pregunta com és possible que tots dos hagin contret la malaltia si tenen una xarxa antimosqui­ts instal·lada a casa, el pare porta el seu fill a l’hospital en braços deixant de banda la seva pròpia salut. La pel·lícula també s’acosta a Leslie Meiners, una mare de Queens (Nova York) que va contreure el virus del Nil Occidental al seu propi barri. “No havia pensat mai que em passaria a mi. És com jugar a la ruleta russa, i vaig perdre”, es lamenta.

El documental també destaca la història d’una parella de Miami amb una filla petita i un altre nadó en camí. Scott i Lindsay Fuhrman s’han posat en quarantena a casa seva per por de contreure el Zika. “És estiu a Miami i estem tancats perquè ens espanta sortir”, explica la Lindsay. La més devastador­a de les històries és, no obstant, la d’una jove mare del Brasil, Ane Júliana Araújo, que està criant un nadó nascut amb la malaltia de Zika mentre tem que el virus pugui afectar també el fill que espera.

 ?? DISCOVERY CHANNEL ?? Els mosquits maten cada any més de 750.000 persones, moltes de les quals nens
DISCOVERY CHANNEL Els mosquits maten cada any més de 750.000 persones, moltes de les quals nens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain