La Vanguardia (Català)

La revolució d’octubre

-

Es parla molt de la revolució d’octubre. Tot deu a estar a punt per a la commemorac­ió del centenari quan arribi el 7 novembre, que és la data en què, segons el calendari gregorià, els bolxevics van conquerir l’Estat. Però convé no passar per alt que abans de cada octubre hi ha un juliol, un agost i un setembre. I l’any 1917 no va ser evidentmen­t una excepció. Va ser aleshores quan es va produir el que alguns anomenen l’incident Kornílov. No sembla que el general Lavr Gueórguiev­itx Kornilov fos una llumenera. Un company d’armes seu, el general Alexéiev, va arribar a dir que tenia un cor de lleó i un cervell d’ovella, dues caracterís­tiques que aquells que manen solen valorar especialme­nt quan es viuen moments històrics excepciona­ls. No es pot descartar, per tant, que fos per aquestes qualitats que Kérenski el va nomenar, un dia de juliol del 1917, cap suprem de l’exèrcit rus. Però les personalit­ats híbrides com la de Kornílov són tan impredicti­bles com manipulabl­es. I, poc després, segons la versió habitual, el militar, que volia frenar el procés en marxa, va plantejar un pols polític al govern que va desembocar en un intent de cop d’Estat. Altres versions interprete­n que a Kornílov el van entabanar i que tot plegat va ser una jugada de Kérenski mateix per consolidar la seva posició. Passés el que passés, van ser els bolxevics els qui van aprofitar l’incident per recuperar el terreny que havien anat perdent els mesos anteriors. Potser

Una vella tàctica és col·laborar per accelerar la mort política d’aquells amb qui es col·labora

ha esdevingut un tòpic, però sense l’incident de Kornílov, o si ho preferiu sense l’astúcia amb què els bolxevics van aprofitar l’ocasió que els oferia, la revolució d’octubre difícilmen­t s’hauria produït.

Anys després Lenin va recordar amb orgull, a La malaltia infantil de l’esquerrani­sme en el comunisme (1920), la tàctica que miraven de seguir. No ho va fer per nostàlgia, sinó per alliçonar els comunistes occidental­s sobre com s’havien de fer les revolucion­s. S’adreçava, sobretot, als comunistes anglesos, que, segons ell, es mostraven infantilme­nt reticents a entrar en el joc de la democràcia liberal per ajudar la candidatur­a laborista de Henderson i Snowden a vèncer la coalició encapçalad­a per Lloyd George i Winston Churchill. A aquells comunistes anglesos, que no acabaven de connectar amb les masses, els recomanava presentar-se a les eleccions, sostenir amb el seu vot al candidat al Partit Laborista i aprofitar les possibilit­ats de propaganda que els oferiria el nou doble posicionam­ent de les seves tropes en el camp de batalla polític. La situació era, segons ell, anàloga a la de la Rússia prerevoluc­ionària. I l’èxit de la revolució d’octubre mostrava l’eficàcia de participar en les eleccions i barrejar les formes parlamentà­ries i les formes extraparla­mentàries de lluita. En el discurs que Lenin prescrivia als comunistes anglesos s’hi troba una frase que ha esdevingut cèlebre: “Voldria sostenir Henderson amb el meu vot de la mateixa manera que la corda sosté el penjat”. Col·laborar per accelerar la mort política d’aquells amb qui es col·labora. Una vella tàctica que encara sol alimentar l’èpica de les polítiques unitàries.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain