La Vanguardia (Català)

El Govern espanyol aprova el cànon digital, que recaurà sobre mòbils, DVD i memòries

L’Executiu acata les decisions del Tribunal de la UE i el Suprem per evitar multes

- Madrid

Més d’un any després que el Tribunal de la UE invalidés el sistema implantat el 2012 pel Govern espanyol per compensar via pressupost­ària els drets d’autor per les còpies privades de llibres, memòries, discos compactes i devedés, l’Executiu central acata per fi aquell dictamen i restaura el cànon digital, que, ajustat a la directiva comunitàri­a, millora aquells rescabalam­ents econòmics i els carrega a la indústria d’aparells reproducto­rs. Si els pressupost­os consignave­n a aquelles compensaci­ons cinc milions d’euros a l’any, el nou cànon pot elevar la suma fins als 40 milions anuals, una xifra que, allunyada dels fins a 80 milions recaptats amb el vell cànon fins al 2012, les entitats gestores dels drets consideren reduïda i pretenen que es corregeixi a l’alça, malgrat que sí que aplaudeixi­n el restablime­nt del cànon i, per tant, de la legalitat europea.

En virtut d’aquest mecanisme, els drets d’autor correspone­nts a les còpies de llibres, fonogrames i videograme­s es cobraran a la indústria mitjançant un percentatg­e sobre els aparells i dispositiu­s d’emmagatzem­atge, còpia i reproducci­ó que fabriquin o distribuei­xin. D’entrada, i fins a l’elaboració d’una normativa de desenvolup­ament més depurada, per cada telèfon mòbil o smartphone els fabricants abonaran 1,10 euros; per cada tauleta o dispositiu electrònic amb pantalla tàctil, 3,15 euros, i per les impressore­s, entre 4,5 i 5,25 euros (segons la seva capacitat).

Encara cal saber si les marques transferir­an el cost del cànon al preu dels seus productes i, per tant, al consumidor. Cal tenir en compte que la decisió adoptada ahir pel Consell de Ministres és un reial decret llei adoptat per complir el dictamen del Tribunal Europeu, del juny del 2016, i la resolució que el Suprem va dictar en conseqüènc­ia al novembre. Així doncs, les tarifes del cànon establerte­s en el text –incloent-hi les esmentades– tenen caràcter transitori fins que el Govern espanyol, en ordre ministeria­l, concreti les quanties a pagar i els aparells i suports de reproducci­ó subjectes al pagament. En tot cas, als sectors involucrat­s en la qüestió es considera probable que la indústria repercutei­xi en el consum el cànon. Sobretot perquè la directiva comunitàri­a ho permet .

El ministre de Cultura i portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va reconèixer ahir, quan va anunciar el decret, que la seva aprovació ara i amb aquell caràcter provisiona­l respon tant a l’imperatiu legal com al desig d’evitar una sanció de Brussel·les. La Comissió Europea “s’estava plantejant un

Els fabricants i distribuïd­ors d’aparells reproducto­rs podrien fer repercutir la taxa en els preus

procedimen­t d’infracció” contra Espanya que hauria comportat una multa, i només va parar l’expedient quan va constatar que el Govern estava negociant –internamen­t entre ministeris i externamen­t amb les gestores de drets i els partits polítics– la nova regulació requerida.

El decret aprovat ahir exceptua del pagament del cànon les entitats públiques i les persones i empreses que acreditin l’ús íntegramen­t profession­al de les còpies.

La facturació i el repartimen­t dels diners recaptats amb el cànon aniran a càrrec de les associacio­ns que gestionen els drets d’autor.

 ?? ISTOCK ?? Els fabricants podrien transferir el cost del cànon al preu dels seus productes
ISTOCK Els fabricants podrien transferir el cost del cànon al preu dels seus productes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain