La Vanguardia (Català)

Nadal trenca el gel

El mallorquí firma la seva primera victòria en dos anys a Wimbledon

- MARTA MATEO Londres Servei especial

Una eternitat. 732 dies després, Rafael Nadal va tornar a competir sobre herba. Al temple més sagrat de la raqueta, l’All England Club. Una estrepitos­a ovació del públic que omplia la pista 1 el va rebre amb l’afecte d’aquell que veu un amic després de molt de temps. Una abraçada llarga, un somriure orgullós i un que bé que et veig podria servir de traducció d’aquest aplaudimen­t prolongat. Just en el moment que el jutge de cadira va dir “temps”, un aficionat va destapar una ampolla. El partit era un motiu de celebració. Nadal tornava a trepitjar la catifa verda de Wimbledon, el lloc on es va coronar el 2008 i el 2010. El mateix on des del 2012 tot han estat comiats prematurs i amb regust amarg. No el 2017. De moment no. Nadal va superar sense problemes l’australià John Millman, número 137 del món, en un còmode 6-1, 6-3 i 6-2 i firmant el seu triomf número 850.

“He fet els deures”, havia avisat el manacorí. Després de dos anys de distància amb una superfície on les fredes i les calentes han estat igualades, el mallorquí i el seu equip van crear un pla específic de preparació. Per recomanaci­ó mèdica, i després d’una espectacul­ar gira de terra que va culminar en el seu desè Roland Garros, va tocar parar. I això implicava dir que no al torneig de Queen’s. Sense una cita prèvia a Wimbledon, l’aposta semblava arriscada, però l’aclimataci­ó a la catifa verda podria fer-se a casa.

Després d’uns dies de desconnexi­ó absoluta en alta mar, el seu oasi i carregador de bateria més efectiu, Nadal es va entrenar durant una setmana a les instal·lacions del Tennis Club Santa Ponça, on es disputava un torneig femení sobre herba i també un esdevenime­nt en què el seu oncle i entrenador, Toni Nadal, era director. Carlos Moyà, que en principi quedava lliure de responsabi­litats com a tècnic durant la gira d’herba, es va unir a la setmana d’entrenamen­ts, en què la pauta no era cap altra que la progressió. Passos petits, curts, però ferms. I sobretot un concepte complicat: adquirir automatism­es. O el que és el mateix, acabar funcionant per instint, per si sol, com va fer a la final de Roland Garros. Allà, en els 22 minuts en què la pilota va estar en moviment, Nadal no va pensar. Els seus moviments van fluir sense necessitat de planejar-los. L’anticipaci­ó estava instal·lada.

Sobre herba, l’esquema mental és diferent. La setmana de Mallorca, en què va poder combinar sessions d’entrenamen­t en pista, físic al gimnàs, però també més dies a casa, va servir per trencar el gel d’una superfície que durant els últims anys semblava congelada. A les cares de l’equip hi havia ímpetu. Els venia de gust el repte de l’herba. Si la temporada 2017 estava sent un desafiamen­t a la història per part de Federer i el mateix Nadal, per què no podia continuar? Per què no podia elevar la dificultat de la prova?

“Al principi és una sensació molt estranya”, va reconèixer Nadal. “Els suports són molt diferents, però després de dues setmanes entrenant-te, veus que te’n surts. Això sí, requereix uns suports que, així que t’equivoquis una mica, o caus o jugues totalment desequilib­rat”.

“No és una superfície on un se senti completame­nt còmode”, va dir després. “Possibleme­nt no

m’hi trobi mai a gust. I ho dic per experiènci­a, perquè he jugat cinc finals. La sensació de dominar completame­nt la superfície... no ho pretenguis perquè mai es domina per complet. La pilota va massa ràpida i el rival pot ser agressiu i tenir èxit”.

Després de desoxidar-se a casa, va arribar una setmana de preparació a Londres amb dues exhibicion­s. Però l’estrena real, la primera presa de contacte competitiv­a sobre la gespa, va arribar un 3 de juliol del 2017. Exactament dos anys i un dia després de la seva derrota davant Dustin Brown el 2015, el seu últim partit a l’All England Club. Fins ahir.

Els deures estan fets, però, com ja va explicar a Roland Garros després de coronar-se per desena vegada, “per arribar a guanyar coses grans, on es guanyen és en el dia a dia”. “Tothom vol guanyar i tothom vol aprovar l’examen, però d’estudiar costa més. En l’estudi és on es treu bona nota. Si el físic m’acompanya, estudio. I estudio bé”. A Mallorca va fer molt colzes. Va escoltar atent les indicacion­s de Moyà i Toni. A Londres, el mateix, amb la incorporac­ió de Francis Roig. I quan va arribar el primer examen, va complir amb nota.

El balear va ser rebut amb una ovació a l’All England Club després de la seva absència del 2016

LA SUPERFÍCIE, SEGONS NADAL “Després de dues setmanes entrenant-t’hi veus que te’n surts, però no t’hi pots sentir del tot còmode”

 ?? GLYN KIRK / AFP ?? John Millman i Rafael Nadal saludant-se al final del seu partit de primera ronda ahir a Wimbledon
GLYN KIRK / AFP John Millman i Rafael Nadal saludant-se al final del seu partit de primera ronda ahir a Wimbledon
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain