La Vanguardia (Català)

Unes 16.000 demandes per clàusules terra en un mes

La previsió del CGPJ és superar les 190.000 en un any

- Barcelona

El fracàs del mecanisme extrajudic­ial de resolució de conflictes de clàusules terra es va fer patent aquest mes de juny quan els tribunals especialit­zats van rebre 15.801 demandes per aquesta qüestió. Segons les projeccion­s del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), si continua la tendència en els propers 12 mesos es poden acumular més de 192.200 demandes.

Les associacio­ns de jutges i advocats creuen que aquestes primeres estimacion­s poden indicar que es produirà un important col·lapse en molts dels jutjats especialit­zats en l’assumpte a cada província. Només a Madrid es van presentar al juny 2.803 demandes. A Barcelona van ser 1.033 i a València 834.

Celso Rodríguez, magistrat i portaveu de l’Associació Profession­al de la Magistratu­ra (APM), va assenyalar ahir que malgrat no disposar de xifres, creu que “no hi ha cap magistrat que pugui resoldre 300 demandes en un mes”. Rodríguez va afegir que cal esperar a veure si es manté el ritme en els propers mesos.

Per Carles McCragh, president del Consell de l’Advocacia Catalana, les xifres del CGPJ mostren que “es produirà un col·lapse als jutjats”. McCragh va assenyalar ahir que el col·lectiu d’advocats des del principi s’ha oposat al model de concentrar tots els casos de clàusules terra en un jutjat perquè, a més de col·lapsar-lo, pot provocar que hi hagi afectats que no demandin pels costos que implica presentar un plet a la capital de província.

El CGPJ va dir ahir en un comunicat que es continuen mantenint reunions de coordinaci­ó amb els presidents dels tribunals superiors de justícia, jutges degans i administra­cions per dissenyar possibles mesures de reforç al setembre.

El mecanisme de resolució extrajudic­ial dissenyat pel Govern de Mariano Rajoy pretenia precisamen­t evitar un col·lapse als tribunals amb les demandes després que el tribunal de Luxemburg dictaminés que en cas que una clàusula terra hagués estat comerciali­tzada incorrecta­ment s’havia

Les reclamacio­ns al Banc d’Espanya per despeses hipotecàri­es es dispara a 8.000 en quatre mesos

de tornar tot el cobrat de més des del principi del préstec hipotecari.

Després de l’allau de demandes de clàusules terra, els tribunals podrien començar a rebre també peticions per a la devolució de les despeses hipotecàri­es. Durant el primer quadrimest­re de l’any, el Banc d’Espanya va registrar un fort increment en les reclamacio­ns fins a més de 8.000, principalm­ent com a conseqüènc­ia d’una alça de casos relacionat­s amb la devolució de les despeses hipotecàri­es, cosa que suposa un canvi de tendència respecte als descensos que s’han registrat en els últims anys. El 2016 el nombre de reclamacio­ns va caure un 28,6% respecte a l’any anterior, fins a les 14.462.

 ?? DANI DUCH ?? La seu del Banc d’Espanya a Madrid
DANI DUCH La seu del Banc d’Espanya a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain