La Vanguardia (Català)

Comertia insta el Govern a regular ja el comerç en línia

L’associació de comerciant­s reclama un tracte fiscal igualitari

- Barcelona

“Per aixecar la persiana d’una botiga cal obtenir permisos, fer front a controls i pagar impostos. En canvi, per vendre a internet només cal crear una pàgina web per començar a vendre. La desregulac­ió del comerç en línia és total i absoluta”. L’associació de comerciant­s Comertia –que agrupa 61 comerços catalans i familiars que facturen més de 4.000 milions– ho va deixar molt clar ahir a la nit, en una trobada amb el president Carles Puigdemont: el Govern ha d’exigir a les plataforme­s de comerç en línia el tracte fiscal i administra­tiu que rep habitualme­nt el comerç físic perquè només així s’eliminarà la competènci­a deslleial que exerceixen les plataforme­s electròniq­ues sobre el comerç tradiciona­l.

Joan Carles Calbet, president de l’associació, va posar l’accent a incrementa­r el control duaner i aranzelari dels productes que es venen a través d’internet així com posar fi a l’elusió de l’impost de l’IVA per part d’aquestes plataforme­s. En aquest

“L’economia col·laborativa és l’economia de no pagar impostos”, assenyala l’associació

sentit, Calbet va relacionar els preus baixos d’internet amb aquestes pràctiques fraudulent­es i va lamentar que a Espanya s’associï el comerç en línia tan sols amb el producte barat, i no pas amb la comoditat, tal com passa a altres països d’Europa. Calbet va remarcar així que l’Administra­ció hauria de posar molt més èmfasi a regular aquest canal de venda, i des de l’associació va obrir les portes a col·laborar amb el Govern per elaborar una normativa adequada a les seves peticions.

Calbet va criticar també la nova economia col·laborativa, que segons el seu parer és “l’economia de no pagar impostos” i, per això, va instar l’Administra­ció a equiparar la fiscalitat que s’aplica a les transaccio­ns convencion­als (de botiga a particular) amb les operacions entre particular­s efectuades a través de plataforme­s en línia de compra i venda de productes de segona mà.

Comertia també es va mostrar contrària a la venda de productes falsificat­s tant al carrer com en establimen­ts que no compleixen amb les normatives de seguretat, de qualitat o de sanitat. A més, va criticar els avantatges competitiu­s que s’ofereixen a les grans empreses multinacio­nals en àmbits com el fiscal, el crèdit o l’immobiliar­i. En aquest sentit, va criticar la inflació extraordin­ària que generen aquestes empreses en els lloguers de les millors zones de la ciutat i va lamentar l’evasió d’impostos d’aquestes companyies a altres països. Comertia va concloure que són les empreses convencion­als les que acaben assumint els costos de la competènci­a deslleial i va instar les administra­cions a regular millor els nous canals de venda i a ser contundent­s contra la venda il·legal. Va reclamar així un tracte igual amb independèn­cia de la transacció i la ubicació de l’empresa.

L’associació tampoc no va oblidar la seva reivindica­ció ja històrica d’aconseguir l’exempció o l’aplicació d’un tipus impositiu reduït en els beneficis no distribuït­s entre els socis per tal que l’empresa tingui més musculatur­a financera.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Joan Carles Calbet, president de Comertia
INMA SAINZ DE BARANDA Joan Carles Calbet, president de Comertia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain