La Vanguardia (Català)

Casademont presenta concurs amb deutes de 25 milions

Piensos Costa ofereix quedar-se el negoci i mantenir els 200 treballado­rs

- MAR GALTÉS LALO AGUSTINA Barcelona

Casademont, l’emblemàtic­a firma d’embotits, va presentar ahir concurs de creditors als jutjats de Girona, amb uns deutes del voltant de 25 milions d’euros. Es tracta d’un concurs de liquidació, en el qual la companyia (assessorad­a per Quatrecasa­s) ha inclòs una oferta vinculant per la unitat productiva presentada pel grup aragonès Piensos Costa. L’oferta busca assegurar la continuïta­t del negoci i inclou un compromís per mantenir la totalitat de la plantilla , i les condicions laborals dels 200 treballado­rs de Casademont i de la seva filial Boadas Embutidos y Conservas (Becsa). El comitè d’empresa, després de rebre ahir la informació, va manifestar la seva confiança en que un nou propietari posi fi a llargs anys de dificultat­s i retards en les nòmines.

En les últimes setmanes, s’havien estudiat altres possibles candidats, com Campofrío o el grup gironí Cañigueral. Però és Grupo Costa qui, de la mà de l’empresa, ha presentat l’oferta. Ja es veurà si el jutge l’adjudica directamen­t o obre una subhasta. El gener passat, Grupo Costa, de Fraga (Aragó), va comprar Cárnicas Toni José, de Vic.

Els principals creditors del grup Casademont són els bancs, amb uns 15 milions d’euros (sense comptar el circulant), seguits dels proveïdors, amb 8 milions. La companyia deu també una mensualita­t a la plantilla. Segons fonts pròximes a l’empresa, la pujada del preu del porc, principal matèria primera, ha precipitat la situació després d’anys de

La companyia acumula anys de caigudes en les vendes, que van passar de 72 a 43 milions entre el 2011 i el 2015

problemes, només esmorteïts per la producció per a tercers. En aquest sentit, l’incendi de la fàbrica de Campofrío va convertir Casademont en proveïdor del grup castellà, fins que la nova planta va tallar aquesta font d’ingressos.

Segons les dades del Registre Mercantil, Casademont va facturar 72 milions d’euros el 2011, va baixar a 52 milions el 2013 i a 43,6 milions el 2015. El 2016, les vendes van continuar caient.

Casademont, que té els seus orígens en un obrador d’embotits el 1956, està controlada per Adriana Casademont, una de les sis filles del fundador, que n’és la propietàri­a i consellera delegada. Especialit­zada en l’elaboració de pernil i embotits, disposa de dos centres de producció, a Sant Gregori i Palol de Revardit (Girona), i en els últims anys va intentar potenciar l’exportació per compensar les caigudes de vendes. Segons les dades de l’empresa a la seva pàgina web, Casademont té capacitat per produir 25.000 tones anuals d’embotits curats, cuits i llescats, i unes 312.000 peces de pernils.

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Adriana Casademont és la propietàri­a i consellera delegada
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Adriana Casademont és la propietàri­a i consellera delegada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain