La Vanguardia (Català)

“O regulem les tecnològiq­ues o serem els seus subempleat­s”

Tinc 42 anys: prou per haver-me perdut moltes maneres de fer-mericamb internet. Visc a Toronto. L’expulsió de veïns per les plataforme­s digitals d’habitatge i el turisme massificat no sols es produeix a Barcelona, sinó a moltes ciutats del món. Col·laboro

- LLUÍS AMIGUET

Espero que no l’hagi afectat la vaga de taxis. En tot cas, els taxistes ho passaran pitjor que jo.

També fan vaga els repartidor­s de comandes de menjar d’una plataforma digital. Perquè cobren una misèria sense cap garantia ni dret. Ni tan sols arriben a veure els seus patrons. És una explotació feudal.

I l’amo no té rostre, però sí molta cara.

Vivim una revolució global, accelerada i despietada. A més d’Uber, Airbnb està vampiritza­nt l’habitatge ciutat per ciutat; Amazon, el comerç; i Google i Facebook, els continguts. I altres plataforme­s globals, tots els sectors, per exemple la banca, a punt de massificar-se per liquidar llocs de treball.

No és la inevitable destrucció creativa?

De moment, és destrucció de llocs de treball i sectors sencers i de la protecció dels treballado­rs; i dels seus drets i pensions.

Destrueixe­n i també creen ocupació.

Les feines que ofereixen són de pitjor qualitat que les que destrueixe­n, perquè les plataforme­s deslocalit­zades solen ignorar les obligacion­s que els ocupadors locals sí que es veuen obligats a complir. I eludint impostos.

Què s’hi pot fer? El que ja ha començat a fer Brussel·les, però tard i poc: cal obligar totes aquestes plataforme­s de la mal anomenada economia col·laborativa a complir les lleis que ja obeeixen totes les empreses europees: laborals, fiscals i de protecció del consumidor.

Per què no se’ls aplica la llei Sherm anila resta de legislació antimonopo­li?

Google, Facebook i Amazon ja són avui els monopolis més poderosos de la història, amb el valor borsari més gran que ha tingut mai cap empresa i un poder omnímode.

Per això els haurien de desmuntar.

No s’enganyi: han estat els EUA, el mateix Govern federal, qui els ha ajudat a ser el que són amb muntanyes de diners públics, subvencion­s i suport diplomàtic i logístic.

Per què?

Perquè són el braç neocolonia­l del poder americà. Hem celebrat internet, un descobrime­nt de l’exèrcit dels EUA, com un nou adveniment de la democràcia i d’una economia participat­iva, quan el resultat és que les plusvàlues avui se’n van a Califòrnia i a augmentar el poder i la influència dels Estats Units. No és la innovació i la tecnologia la que imposa la seva llei; és la política neocolonia­l.

ATT va ser dividida el 1982 perquè Washington la va considerar un monopoli. Les lleis antimonopo­li protegien els ciutadans de l’abús de les corporacio­ns; pregunti’s ara per què s’han deixat d’aplicar si qualsevol d’elles és molt més gran, rica i potent que ATT, una unió de telefòniqu­es al cap i a la fi.

Els ciutadans encara són benèvols amb companyies que abarateixe­n la seva vida.

I als polítics europeus o els han comprat o encara viuen en la inòpia tecnooptim­ista. Quan els pregunto com regularan Facebook, encara responen: “Però si és formidable i de franc”. I ara retransmet­rà la Champions arrabassan­t llocs de treball a les television­s europees, que sí que en creaven.

La digitalitz­ació t’obliga a córrer molt per no moure’t de lloc.

És el que anomenen la gran corba de l’aprenentat­ge a internet. I deixa marginada moltíssima gent, que és incapaç de seguir-la. En resum, ens trobem en una situació molt semblant a la irrupció dels telers mecànics en Manchester... No soc un luddita. Estic a favor de la tecnologia, però també de regular-la.

Al final el món s’hi va adaptar.

Però a costa d’un enorme patiment, injustície­s, guerres i revolucion­s sagnants. La tecnologia s’ha d’utilitzar per fer-nos més humans o s’ha de modificar. I tenim el poder i la capacitat de decidir-ho.

Com?

Vostès es queixen de la massificac­ió turística de Barcelona i de com Airbnb està distorsion­ant el mercat d’un bé bàsic com és l’habitatge expulsant residents que no poden pagarne el preu enriquint els que hi especulen...

No proporcion­a també uns ingressos a famílies que no els tenien?

Això podria fer-se amb plataforme­s digitals locals i regulades. Però el que passa no només aquí, a Barcelona, sinó a tot el planeta és que una oligarquia tecnològic­a de Califòrnia localitza ciutats i mercats, s’hi llança amb els seus algoritmes i sense cap respecte per les lleis i impostos locals, xucla tot el seu valor local, siguin diners o dades, i l’envia als EUA.

L’Ajuntament de Barcelona intenta reaccionar amb nova normativa i multes...

És un pas en la bona direcció, però només la Unió Europea té prou poder per frenar aquests megamonopo­lis i salvar de la precaritza­ció els nostres habitatges, llocs de treball i vides. Si no els obliguem a complir les nostres lleis, ens convertira­n en proletaris del paleocapit­alisme digital.

Per exemple...?

A Toronto, molts ciutadans són ara desnonats perquè ja no poden pagar els lloguers, que s’han disparat per l’auge d’Airbnb i altres plataforme­s que especulen dia i nit amb ells. Molts tenen llocs de treball en la nova economia digital, però el que cobren no els permet viure on vivien quan tenien llocs de treball dels d’abans.

 ?? NEUS MASCARÓS ??
NEUS MASCARÓS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain