La Vanguardia (Català)

Recep Tayyip Erdogan

PRESIDENT DE TURQUIA

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

La campanya del Govern turc contra les veus crítiques continua imparable. Fent valer l’estat d’excepció imposat després del cop fallit, va detenir dimecres una desena d’activistes, entre ells la directora d’Amnistia Internacio­nal al país.

Les autoritats turques agafen al vol qualsevol oportunita­t d’espatllar la seva imatge. Als més de 170 periodiste­s empresonat­s en espera de judici, s’hi van sumar abans-d’ahir una desena d’activistes de drets humans d’organitzac­ions estrangere­s, entre ells la directora d’Amnistia Internacio­nal (AI) a Turquia, Idil Eser, arrestats a l’illa del Príncep. L’estat d’excepció assoleix així aquesta bucòlica illa, envoltada d’aigua i d’Istanbul per tot arreu. Lliure de vehicles de motor, ocupa tot i això un lloc de privilegi en la història universal dels revolucion­aris derrotats, com a antepenúlt­im refugi de Trotski.

A última hora d’ahir es desconeixi­a el parador dels detinguts, així com els motius adduïts per al seu arrest, per la qual cosa Amnistia n’ha cridat l’alliberame­nt, el mateix dia en què el Parlament Europeu votava per suspendre les negociacio­ns d’adhesió amb una Turquia presidenci­alista.

Els avortats tallers de “seguretat digital” a l’illa del mar de Màrmara estaven organitzat­s per Hivos, una organitzac­ió no governamen­tal fortament vinculada –valgui la contradicc­ió– al Govern holandès, el mateix que fa uns mesos va humiliar dos ministres turcs, impedint-los que es dirigissin als seus compatriot­es als Països Baixos, prèviament dispersats a cavall per antiavalot­s.

Així mateix, el marc elegit no podria ser més sospitós per a les autoritats de Turquia, on la premsa –després de l’intent de cop d’Estat– es va atipar de publicar proves –no gaire convincent­s– que aquell 15 de juliol, l’hotel illenc Splendid Palace era un niu d’agents de la CIA i especialis­tes convocats per la fundació Woodrow Wilson, per donar suport quan no orquestrar els colpistes. Entre ells hi havia Henri J. Barkey, coautor d’un llibre sobre el Kurdistan –ara de

Fa un mes el número u d’Amnistia, Taner Kiliç, va ser empresonat per presumptes vincles amb Fethullah Gülen

rabiosa actualitat– amb qui va ser cap de la CIA a Istanbul, Graham Fuller. Tots dos van apadrinar el permís de residència als Estats Units del vilipendia­t imam Fethullah Gülen, la nèmesi d’Erdogan. Fuller té també un interessan­t parentiu amb els germans txetxens que van atemptar contra la marató de Boston del 2013: eren els nebots de la seva filla.

Encara es desconeixe­n els càrrecs contra els nous detinguts, però existeix el precedent, fa tot just un mes, que el número u d’AI a Turquia, Taner Kiliç, va ser empresonat per presumptes vincles amb l’Estat turc paral·lel que l’imam Gülen inspira des de Pennsilvàn­ia. Per a Ankara, a més, l’organitzac­ió amb seu a Londres té la taca d’haver llançat una campanya, l’any 2010, contra l’extradició a Rússia del terrorista txetxè Ajmed Chataev –a qui Àustria havia concedit l’asil–. Chataev, a qui el web d’Amnistia Internacio­nal presenta encara com un “discapacit­at” a qui calia evitar el risc d’“interrogat­oris” i “tortures”, no va trigar a unir-se a l’Estat Islàmic i ara es troba detingut com a cervell de l’atemptat contra l’aeroport Atatürk, que fa un any va provocar 45 morts i 230 ferits, dessagnant el turisme.

 ??  ??
 ?? OZAN KOSE / AFP ?? Milers de persones s’han afegit a la marxa per la justícia organitzad­a per l’oposició
OZAN KOSE / AFP Milers de persones s’han afegit a la marxa per la justícia organitzad­a per l’oposició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain