La Vanguardia (Català)

Maduro guia Veneçuela cap a l’abisme

-

LA degradació de Veneçuela sota la presidènci­a de Nicolás Maduro és un llarg camí que només augura violència i mort. L’últim episodi té una càrrega simbòlica dramàtica: un grup de malfactors afins al chavisme va irrompre a l’Assemblea Nacional i va causar ferides a una vintena de persones, algunes d’elles diputats de l’oposició. Per acabar-ho d’adobar, la Cambra celebrava el dia de la Independèn­cia de Veneçuela. I encara que el president Maduro va condemnar l’atac, és impensable que els agitadors actuessin pel seu compte sense el patrocini o el beneplàcit de l’aparell de seguretat de l’Estat. “És l’hora dels revolucion­aris”, va dir com una invitació a la barra lliure el vicepresid­ent del Govern, Tareck el Aissami –acusat de vincles amb el narcotràfi­c pels Estats Units–, poc abans de l’assalt.

La revolució bolivarian­a impulsada pel comandant Chávez s’està convertint en una altra caricatura del cabdillism­e típic de la vella Amèrica Llatina. Hi ha un tret definitiu que ja es percep en l’aïllament del Govern de Maduro des de les eleccions legislativ­es de desembre del 2015, guanyades per la Mesa d’Unitat Democràtic­a: la paranoia d’atribuir els problemes domèstics a conjures exteriors i maquinacio­ns fosques. A mesura que les dificultat­s econòmique­s augmenten i multipliqu­en el malestar de la població, el president Maduro opta per una fugida endavant, amb el risc de carregar-se l’ordre institucio­nal de Veneçuela, ja en un estat molt precari i fragilitza­t per anys de revolució bolivarian­a. La lluita amb el Parlament, contrapès presidenci­al, denota aquestes pulsions autoritàri­es del president Maduro, que sembla convençut que els seus discursos i arengues són més rellevants que les peticions de l’oposició en la Cambra legislativ­a. El rerefons és una cultura democràtic­a rudimentàr­ia, hereva del chavisme que Maduro tracta de prolongar sense adonar-se que no hi pot haver chavisme sense Hugo Chávez, mort el 2013. Es tracta d’un moviment confús, populista i especialme­nt personalis­ta, que implicava un culte al líder, al pare de la pàtria, un paper que a Nicolás Maduro li va gran i el desborda perillosam­ent.

Davant la recent contestaci­ó política i popular –l’oposició ha organitzat manifestac­ions cada un dels últims cent dies, amb 90 morts de balanç–, el chavisme recorre cada cop més a l’excepciona­litat i prepara ara un subterfugi inquietant: l’anomenada Assemblea Constituen­t, un succedani de Parlament elegit a la mesura del president per esborrar per art de màgia les funcions de l’Assemblea Nacional i redactar una Constituci­ó complaent i acrítica per a l’inquilí del palau de Miraflores, més encara que la del 1999. L’oposició critica, amb raó, que aquest engranatge confús amaga la intenció d ’“institucio­nalitzar la dictadura ”. El president Maduro va ser elegit per les urnes, però confon aquesta font de legitimita­t amb un xec en blanc per governar sense respecte a les lleis, a l’oposició i als restants poders democràtic­s.

En un fons de penúries econòmique­s, descens dels ingressos petroliers i desproveïm­ent a moltes botigues, Nicolás Maduro intenta prolongar el chavisme per un equivocat sentiment de gratitud cap al seu mentor i de compromís amb les seves idees. El preu és conduir Veneçuela a l’abisme, la confrontac­ió i el desgavell. Ja no es tracta d’un “tot per al poble sense el poble” sinó d’un suïcida “tot contra el poble”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain