La Vanguardia (Català)

L’encert de l’error

- Sergi Pàmies

La mort de Simone Veil ha concitat revisions que en subratllen la grandesa. Aquests dies s’han publicat centenars de recapitula­cions biogràfiqu­es i s’han recuperat cites que, com un esbós d’urgència, s’aproximen a la categoria humanístic­a de Veil. Le Monde va publicar el missatge següent: “Els errors no es lamenten, s’assumeixen. La por no s’esquiva, se supera. L’amor no es proclama, es demostra”. Són afirmacion­s que impression­en per la substància categòrica del contingut i l’eficàcia combativa de la forma. Hauríem de conèixer les circumstàn­cies en què van ser pronunciad­es, però no és temerari imaginar que formaven part de l’argumentar­i que Veil va esgrimir per defensar la necessitat de legalitzar l’avortament. Els conceptes citats –error, por i amor– intervenen sovint en la decisió d’avortar encara que, amb el progrés dels hàbits sexuals i la rèmora de la ignorància mecanitzad­a, encara hi ha massa casos en què l’avortament queda reduït a una correcció profilàcti­ca retroactiv­a que, per desgràcia, acaba banalitzan­t l’error, la por i l’amor.

Les paraules d’aquest missatge es complement­en però fa pensar que els errors no s’hagin de lamentar sinó d’assumir. El secret rau en definir el verb assumir sabent que no vol dir el mateix avui que quan Veil el va pronunciar. Perquè, en les últimes dècades, han circulats interpreta­cions molt indulgents de la idea d’error que agreugen l’hiperprote­ccionisme educatiu a què sotmetem els nens i que, per desgràcia, es contagia a molt àmbits de la vida dels joves i els adults. A l’empara de l’autoajuda més fraudulent­a, es tunegen les paraules fins a extirpar-ne

En les últimes dècades han circulat interpreta­cions molt indulgents de la idea de l’error

part del significat. Seguint la lògica del pèndol, hem passat d’un temps en què es magnificav­a l’error i el fracàs com a penes irrecupera­bles i de conseqüènc­ies nefastes –mortalment o venialment pecaminose­s– a una indulgènci­a que no solament tergiversa el significat del verb assumir sinó que gairebé eleva els errors i els fracassos al nivell de bona notícia o d’experiment recreatiu. Hi ha qui fins i tot s’atreveix a afirmar en públic que el fracàs és una oportunita­t i que s’aprèn més dels errors que dels encerts, silenciant de manera deliberada la dimensió de la responsabi­litat i de la rellevànci­a de les conseqüènc­ies. A risc d’equivocarm­e i acumular un altre fracàs, no em refio d’aquesta afirmació a punt de convertirs­e en dogma tertulià. Mirant enrere, intueixo que tant la gent que he conegut com jo aprenem més dels encerts que dels errors. I d’alguns fracassos o no ens n’hem recuperat o ens ha costat déu i ajuda aconseguir-ho, probableme­nt perquè ens ha faltat el coratge d’assumir-los com proclamava Veil. Els encerts, en canvi, han perdut prestigi i estan a punt de ser mal vistos. Però malgrat que el mètode científic ha avançat gràcies a la perfecta cadència d’assaig-error, a la vida diària i en situacions de supervivèn­cia terrenal, m’estimo més la pedagogia de l’encert.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain