La Vanguardia (Català)

‘Desembarca­ment militar’ entre banyistes a la Costa Brava

L’amo d’un càmping i regidor del PDECat a l’Escala va organitzar l’activitat amb l’Exèrcit i la Guàrdia Civil

- SÍLVIA OLLER / BÀRBARA JULBE

Els turistes que ahir al matí prenien el sol a la rocosa cala de l’Illa Mateua de l’Escala (Alt Empordà) es van haver de fregar bé els ulls per donar crèdit al que estaven veient. Membres de l’exèrcit i la Guàrdia Civil assistien a un exercici d’assalt a la línia costanera, una acció que va agafar per sorpresa els que es banyaven en aigües de la recòndita cala però no gaires clients del càmping, que ja estaven informats d’aquesta exhibició militar. I és que, segons fonts de l’exèrcit, l’acció va ser organitzad­a per l’amo del càmping Illa Mateua i regidor del PDECat a l’Ajuntament de l’Escala des del mandat passat, Martí Guillem.

En aquesta acció organitzad­a pel càmping i coordinada per la Subdelegac­ió del Govern a Girona van participar una quinzena de militars del regiment Arapiles 62, el batalló de muntanya d’exèrcit amb seu a la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empodà), així com dues embarcacio­ns del grup especial d’activitats subaquàtiq­ues (GEAS) de la Guàrdia Civil, amb base a l’Estartit, ocupades per sis especialis­tes.

Segons fonts de l’Oficina de Comunicaci­ó de la Inspecció General de l’exèrcit de Barcelona, l’acció va consistir en una exhibició de diferents capacitats de combat com ara desembarca­ment amfibi i exercicis de ràpel en zona de costa.

L’objectiu, segons els organitzad­ors de l’ exercici, no era cap altre que acostar a la ciutadania la funció i la tasca de dues unitats especials de l’exèrcit i la Guàrdia Civil molt arrelades al territori. Els dos cossos van voler deixar clar que no van cobrar res per aquesta actuació.

Al marge d’aquest exercici militar, a l’interior del càmping es van fer una curta conferènci­a sobre la història del batalló de muntanya i els serveis que presta i una exposició amb material, vehicles i maniquins uniformats amb els equips d’escalada i de protecció que utilitzen els militars.

Ahir fonts del càmping, que no descarten repetir la col·laboració amb l’exèrcit en un futur, van voler deixar clar que a les seves dependènci­es “no va entrar cap arma ni objecte bèl·lic”.

L’actuació del càmping va generar unes quantes crítiques després que l’amo circumscri­gués inicialmen­t l’acció com “un element més d’animació, que vol mostrar als nostres clients el nostre compromís amb les forces de seguretat i la cultura de la pau”, segons va explicar en declaracio­ns a l’Agència Catalana de Notícies. Arran d’aquests comentaris, que van suscitar crítiques a les xarxes socials, l’adjunta a la direcció del càm- ping, Eva Maria Trias, va voler deixar clar que la seva és una empresa “solidària” que col·labora amb diverses oenagés i que destina un 1% dels seus ingressos a causes solidàries.

L’actuació ha obtingut el silenci com a resposta d’algunes institucio­ns com la Generalita­t. El conseller d’Interior, Jordi Jané, no es va voler pronunciar sobre aquest tema. “No em correspon fer cap tipus de comentari perquè desconec els detalls de les maniobres concretes”, va assegurar ahir a l’acte d’inauguraci­ó de la nova comissaria compartida dels Mossos d’Esquadra i la policia local a Banyoles.

Ahir l’Ajuntament de l’Escala tampoc no es va mostrar excessivam­ent crític amb l’acció. L’alcalde, Víctor Puga, va assegurar que ningú no els havia informat d’aquesta actuació, a què va assistir el subdelegat del Govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, entre altres autoritats.

L’alcalde enviarà un requerimen­t a l’Estat perquè se’ls informi de les actuacions concretes que s’han dut a terme i li exigirà explicacio­ns sobre per què no se’ls ha comunicat aquest exercici. “Hem rebut la notícia amb sorpresa perquè ningú no ens havia avisat”, va lamentar Víctor Puga.

Fa mesos la Diputació de Girona va aprovar una moció en què s’exigia a l’exèrcit espanyol que deixés de fer pràctiques i maniobres fora d’espais militars. Es dona la circumstàn­cia que Illa Mateua forma part del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Militars del batalló de muntanya de Sant Climent Sescebes i bussejador­s participen en el simulacre

 ?? GEMMA TUBERT / ACN ?? Els militars, armats, en ple exercici d’assalt al costat de la gent que es banyava
GEMMA TUBERT / ACN Els militars, armats, en ple exercici d’assalt al costat de la gent que es banyava
 ?? GEMMA TUBERT / ACN ?? De pel·lícula. Res més sorprenent que assistir a un desembarca­ment militar mentre gaudeixes de les vacances. Això és el que ahir va passar a alguns turistes de l’Escala. Els clients del càmping Illa Mateua, promotor de l’activitat, ja havien estat...
GEMMA TUBERT / ACN De pel·lícula. Res més sorprenent que assistir a un desembarca­ment militar mentre gaudeixes de les vacances. Això és el que ahir va passar a alguns turistes de l’Escala. Els clients del càmping Illa Mateua, promotor de l’activitat, ja havien estat...
 ?? GEMMA TUBERT / ACN ??
GEMMA TUBERT / ACN
 ?? GEMMA TUBERT / ACN ??
GEMMA TUBERT / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain