La Vanguardia (Català)

Conesa planteja que el procés podria acabar en un cul-de-sac

La presidenta del consell nacional del PDECat defensa l’exconselle­r Baiget

-

El PDECat compleix avui el seu primer aniversari però la festa té un gust agredolç. La destitució de Jordi Baiget com a conseller per haver expressat dubtes sobre el futur del referèndum ha enrarit l’ambient, i no ha posat fi a la verbalitza­ció de reflexions sobre el futur del procés. La protagonis­ta d’ahir va ser la presidenta de la Diputació de Barcelona i del consell nacional del partit, Mercè Conesa, qui va advertir que el procés sobiranist­a “podria arribar a un cul-de-sac” i va defensar la reflexió que li va costar el càrrec a Baiget.

En una entrevista al diari digital Tot Sant Cugat, localitat de la qual és alcaldessa, Conesa afirma que des dels partits socis del Govern es farà “tot el possible pel procés, no tinc cap dubte sobre això, però és tan difícil el que volem fer que podríem arribar a un cul-de-sac i a un xoc de trens”.

La tesi de Conesa no és nova. Fa sis mesos, la dirigent del PDECat ja va avisar que el referèndum podria “no fer-se”, el que li va costar la reprimenda del Govern. Ara no entra a qüestionar la viabilitat del referèndum, però sí que posa el focus sobre la responsabi­litat dels qui estan al comandamen­t del procés sobiranist­a: “Hem de permetre al president i al vicepresid­ent [Puigemont i Junqueras] que arribats a aquest cul-de-sac puguin prendre les decisions oportunes. I no sabem en aquest moment on arribarem”.

Aquesta idea la reitera a l’entrevista recordant que “la responsabi­litat dels polítics és vetllar perquè la ciutadania se senti segura amb aquest procés”, i dona per fet que en el moment en què es trobi en aquest “cul-desac, sabran prendre les decisions més adequades”. “No en tinc cap dubte, ho farem tot, cadascú des del seu lloc, des de la seva responsabi­litat”, per aconseguir que es faci el referèndum assenyala.

Les adhesions al discurs de la presidenta del consell nacional dins del PDECat van ser múltiples, però totes en privat. La prudència s’ha imposat en el partit després de la crisi en el Govern que va portar a la destitució de Baiget. De fet, Conesa és una de les poques dirigents del partit que han defensat les paraules de l’exconselle­r sobre el referèndum. Segons Conesa, “no expressa res que no s’hagin plantejat moltes altres persones” i, per tant, considera que l’exconselle­r “podria haver continuat en el Govern i, de fet, té tot el suport del PDECat”. No obstant això, assenyala que la decisió de fer-lo cessar és del president Puigdemont i “ha de tenir els seus motius”.

Les declaracio­ns de Conesa van amargar la imatge de la reunió de coordinaci­ó estratègic­a de Tributs de Catalunya de Puigdemont i Oriol Junqueras amb els presidents de les quatre diputacion­s, ja que totes les mirades es van centrar en els gestos entre el president i Conesa. A més, la celebració del consell nacional del PDECat d’avui torna a posar els focus sobre la destitució de Baiget, que no assistirà al conclave, i Conesa.

La pretensió de la direcció és posar en relleu els treballs, tant en l’ideari polític com en la gestió executiva, durant aquest any, i exhibir tant la consecució dels 13.000 associats com el rànquing de transparèn­cia interna que situa al PDECat entre les formacions amb més qualitat democràtic­a de l’Estat.

El PDECat celebra avui el seu primer aniversari acusant la pressió pel referèndum

 ?? MARC ARIAS ?? Mercè Conesa assegura que es farà tot el possible per la consulta
MARC ARIAS Mercè Conesa assegura que es farà tot el possible per la consulta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain