La Vanguardia (Català)

Ser turista a la Barcelona que assenyala el turisme com a problema

La principal queixa del visitant és la massificac­ió dels indrets més sol·licitats

- ROSA M. BOSCH

“Em puc imaginar que els veïns estiguin farts de les masses, els entenc”

Un grup de quatre amigues britànique­s aprofiten un matí assolellat al Park Güell. Elles i milers de visitants més arribats d’arreu del món es barregen amb venedors ambulants, veïns i algun carterista. Estan a gust. Diuen que ara com ara no han percebut cap hostilitat en una ciutat que situa el turisme com el seu principal problema, fins i tot per davant de l’atur. “Em puc imaginar que els veïns estiguin farts de les masses, els entenc, però nosaltres som quatre noies, no anem amb cap grup gaire gran i potser per això no hem notat animadvers­ió, no hem tingut cap mala experiènci­a”, comenta Yasmin Kennedy, una jove de Bristol acabada de llicenciar en Màrqueting.

La Yasmin, de 22 anys, i les seves col·legues van comprar un paquet de quatre dies que inclou vol i allotjamen­t en un alberg a tocar de la Sagrada Família per 250 lliures (284 euros). “Per què hem vingut a Barcelona? Pel preu, és una ciutat assequible, i pel sol”, concreta Yasmin.

Tret d’ excepcions, els britànics, francesos, nord-ameri d’“informació cans... que passen uns dies a Barcelona manifesten que ningú no els hi ha fet notar que no són benvinguts. Alguns, una minoria, han llegit en la premsa dels seus països articles referents a la presumpta turismofòb­ia, sobretot als barris més massificat­s on els apartament il·legals proliferen com a bolets. Però un copo aquí han passat les seves vacances sense incidents remarcable­s.

Ignasi de Delàs, subdirecto­r general de Barcelona Turisme, indica que el sector no disposa directa”, sobre si les persones que venen a la ciutat senten rebuig per part dels veïns. “Però indirectam­ent –assenyala– en les enquestes, quan els preguntem sobre l’amabilitat

de la gent, la nota que van posar l’any passat va ser un 8,4. Una puntuació molt alta i que ha anat lleugerame­nt a l’alça: el 2014 va ser el 8,2, i el 2015 el 8,3”.

“No hi ha hostilitat envers el turisme i de fet els estudis indiquen que un 86% dels veïns el valoren positivame­nt. D’altra banda, hi ha consens en la convicció que s’han de posar límits, cal gestionar una situació de massificac­ió: el 40% dels turistes contesten que hi ha massa gent a les visites”, subratlla Agustí Colom, regidor de l’àrea.

A la zona monumental del Park Güell, on l’any passat van vendre prop de tres milions d’entrades, es permet l’accés cada mitja hora a 400 persones i es considera que la capacitat d’aquest espai és d’un màxim de mil. Ni les amigues britànique­s ni les germanes franceses Laura i Lisa Heid no han pagat els set euros que donen dret a explorar els racons més emblemàtic­s; es donen per satisfetes amb un passeig per la resta dels jardins.

“Som d’Estrasburg i estem acostumade­s a rebre molt de turisme. La gent aquí és molt ferma i si comparem Barcelona amb París... Allà no són tan amables ni de bon tros”, comenten assegudes sota l’ombra d’un arbre les germanes Heid. També elles afirmen que desconeixe­n la preocupaci­ó dels barcelonin­s per l’impacte del turisme, sobretot a causa del paper que juguen els apartament­s il·legals en la distorsió del mercat immobiliar­i; per la gentrifica­ció, i per la massificac­ió. La seva única queixa és haver hagut de renunciar a la Sagrada Família “per les seves elevades tarifes”.

Al Park Güell, el visitant està més preocupat per evitar l’acció dels carteriste­s que per la reacció que genera entre els locals. Dues parelles de nord-amerimitja­na cans que aquesta setmana han fet cap a la capital des de Peratallad­a per conèixer l’obra de Gaudí també afirmen que no en saben res del debat que suscita aquest sector.

“Ara no hi ha animadvers­ió però hem d’evitar que s’arribi a aquesta situació”, diu el regidor Colom. Els motius de conflicte que poden anar a més són la concentrac­ió de grups massa nombrosos a les zones més sol·licitades, de la Sagrada Famí- lia a la Barcelonet­a passant per la Boqueria, tot empipant veïns i vianants pel bloqueig dels carrers. Colom replica que l’Ajuntament està treballant en una mena de plans pilot per gestionar la mobilitat d’aquest col·lectiu en l’espai públic.

Sí que han estat testimonis d’insults, amb certa freqüència, i d’alguna empenta i cop de colze els guies que passegen grups desmesurat­s per Ciutat Vella. “Com a profession­als que fem de dues visites o rutes al dia és més probable que vegem aquesta mena d’agressions, a mi se m’han queixat veïns i un cop ens van tirar aigua des d’un balcó sense dir res. No es tracta de turismofòb­ia, sinó d’una reacció a la massificac­ió i a un guiatge que està molestant cada vegada més els ciutadans”, considera Joan Coll, vicepresid­ent de l’associació de guies Aguicat. “Els que se senten més intimidats són els que acompanyen a molta gent. Si vas amb 50 persones i fas servir un altaveu en lloc de l’audioguia lògicament els veïns protesten. Nosaltres ja vam demanar a l’Ajuntament que reguli tot plegat perquè els grups siguin d’un màxim de 25 persones i que els superiors a deu utilitzin obligatòri­ament audioguies per no fer soroll”, afegeix. Més que per sentir rebuig, l’estranger que aterra a Barcelona mostra el seu desencant per altres raons; la primera, segons Coll, per la congestió dels llocs més emblemàtic­s. “Ens comenten que esperaven més autenticit­at, menys turistes, més comerç singular... Van al mercat de la Boqueria, al barri Gòtic, a la Barcelonet­a... i veuen un entorn no tan especial i, a més, molt saturat”.

L’opinió de Coll coincideix amb algunes de les conclusion­s de l’última enquesta sobre Activitat Turística (correspone­nt al període febrer-desembre del 2016) de Barcelona. Un 40,3% dels visitants pensen que hi ha massa gent i l’aspecte pitjor valorat és el nivell de soroll (vegeu informació annexa).

Una dada per a la reflexió és que el percentatg­e dels que afirmen saber que el pis on s’allotgen compleix amb la normativa ha caigut del 46,7% el 2015 al 19,7% l’any passat. Després del client nacional, les següents nacionalit­ats són la britànica, la francesa, l’alemanya, la italiana i la nord-americana, que passen de mitjana 5,2 dies a la ciutat. El 53,8% han vingut més d’un cop.

Des de la direcció general de Turisme de la Generalita­t, un portaveu mostra preocupaci­ó “per la imatge que pugui transmetre Barcelona, el vaixell insígnia de Catalunya; ara la situació no és d’alarma, però és perillós transmetre antipatia, això aniria en contra de totes les destinacio­ns catalanes”.

La premsa internacio­nal s’ha fet ressò d’aquest debat i una important capçalera del Regne Unit, The Independen­t, publicava el maig passat una qüestionab­le llista sobre els vuit llocs on més “odien” els turistes. Després de les illes Koh Khai, a Tailàndia, i Bhutan, a l’Himàlaia, hi figurava Barcelona.

“Els veïns se’ns queixen i un cop ens van tirar aigua des d’un balcó”

“És perillós transmetre antipatia; aniria també en contra de les altres destinacio­ns catalanes”

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Al Park Güell.Les germanes Lisa i Laura Heid, d’Estrasburg, han passat aquesta setmana unes curtes vacances a la ciutat
LLIBERT TEIXIDÓ Al Park Güell.Les germanes Lisa i Laura Heid, d’Estrasburg, han passat aquesta setmana unes curtes vacances a la ciutat
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? A l’esquerra Yasmin Kennedy, acompanyad­a de dues amigues aquest dimarts al Park Güell
LLIBERT TEIXIDÓ A l’esquerra Yasmin Kennedy, acompanyad­a de dues amigues aquest dimarts al Park Güell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain