La Vanguardia (Català)

Gil Roman

COREÒGRAF

- Donat Putx

El Festival Castell de Peralada va obrir la seva nova edició amb Béjart fête Maurice, un homenatge al gran coreògraf a càrrec de la seva companyia, el Béjart Ballet Lausanne, que ara està dirigida pel seu deixeble Gil Roman.

El parc del Fòrum de Barcelona torna a ser l’epicentre de l’agenda musical de la ciutat des d’ahir, quan va acollir la primera jornada del festival Cruïlla. Els últims anys aquest esdevenime­nt no ha deixat de consolidar posicions, ja que té l’aval del públic –divendres, amb tot venut, va acollir 25.000 espectador­s– i un criteri de programaci­ó francament intel·ligent per heterogeni.

En espera de Jamiroquai –l’actuació estava prevista passades les onze de la nit–, les grans campanades de primera hora van venir de la mà dels nord-irlandesos Two Door Cinema Club, la nord-americana Ani DiFranco i el senegalès Youssou N’Dour. Un passeig fèrtil pel pop millennial, la cantautori­a guerrera i el sempre suggeridor mblax africà. El rap de Kase.O, l’americana de The Lumineers i la beneïda excentrici­tat de Die Antwoord també figuraven entre el més destacat del programa, amb final previst per a les cinc del matí.

Feia quatre anys que Two Door Cinema Club no trepitjava Barcelona, cosa que s’explica pel període sabàtic que es van prendre a finals del 2013. Renascuts com a col·lectiu el 2016 amb un disc brillant, Gameshow, han revalidat el favor del seu públic de primera hora.

Al seu pas per l’escenari Estrella Damm, no van trigar a fer mostra d’aquesta reconnexió: a la segona de canvi, Undercover Martyn, els barrets de pirata que repartia una marca de rom van començar a voleiar en senyal de joia. Cançons com Bad decisions –amb el seu falset i pelatge disco– i la contagiosa Lavender, van anar marcant el recorregut. TDCC han trobat una fórmula que marida l’electrònic­a i el guitarreig, cançons pop resolutive­s que sembren un bon rotllo innegable entre l’audiència.

Prèviament, Ani DiFranco es va presentar a l’escenari Cruïlla Enamora. Dues dècades exactes després del seu memorable debut català al Doctor Music Festival d’Escalarre, manté les coordenade­s essencials del seu treball, que la situen en la més noble i reivindica­tiva tradició de la cantautori­a americana. Això, sens dubte, deu complaure Woody Guthrie sigui on sigui..., i també molta gent que, en plena era Trump, pot trobar en les seves cançons eines per plantar cara a la foscor.

Contrabaix, bateria, guitarra elèctrica i la segona veu de la també cantautora Chastity Brown van acompanyar la de Buffalo en aquesta visita. Amb el patriarcat en el seu punt de mira –i altres lluites: va aprofitar el moment per mostrar, orgullosa, el cartell de la campanya d’Amnistia Internacio­nal a favor dels refugiats–, va fer servir les seves guitarres com si fossin un fuet. Però també va explorar registres més íntims (Grey) i va mirar

al folk-blues en alguna ocasió. En el seu repertori improvisat, va aixecar magistralm­ent Napoleon, va edificar un intel·ligent cant a l’esperança via Woe be gone iva culminar la gala amb el rescat de 32 flowers.

A últimes hores de la tarda havia actuat a l’escenari Time Out Youssou N’Dour. Acompanyat per una banda de 12 elements, va començar impactant fort amb Set i les formidable­s digression­s dels seus percussion­istes i un ballarí ocasional. Esplèndid de veu, va regalar al públic belleses com Li ma wessu, l’arxiconegu­da 7 seconds, que va gravar amb Neneh Cherry, i la transcende­nt New Africa (puny alçat). Un privilegi haver-se-les amb aquesta superestre­lla de la world music; potser la més gran de l’Àfrica, desaparegu­ts ja Fela Kuti i Ali Farka Touré.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain