La Vanguardia (Català)

Domingo a Madrid

El cantant presenta al Teatro Real tres funcions de ‘Macbeth’ en versió concert

- FERNANDO GARCÍA

El tenor Plácido Domingo, reconverti­t en baríton, està encantat amb les tres funcions del Macbeth de Giuseppe Verdi que oferirà els dies 11, 14 i 17 de juliol en el Teatre Reial de Madrid. I ho està també per tornar a cantar a la seva ciutat. Assoleix així la seva actuació número 3.900 l’11 de juliol i confia a arribar almenys a 4.000.

Plácido Domingo està encantat amb les tres funcions del Macbeth de Giuseppe Verdi que oferirà els dies 11, 14 i 17 de juliol al Teatro Real de Madrid. I ho està per tornar a cantar a la seva ciutat, però sobretot per fer-ho en una versió de concert que li estalvia les possibles “distraccio­ns” d’una d’aquelles produccion­s actuals “sense sentit” en què “no entenem el que ha fet el director d’escena i no sabem on som”. Ho va dir sense embuts quan va presentar aquestes pròximes representa­cions, la primera de les quals serà la número 3.900 de la seva espaterran­t carrera artística.

“Avui dia es fan barbaritat­s”, es va queixar el veterà tenor reconverti­t en baríton referint-se a l’escenograf­ia d’òpera. I com a exemple més recent, va al·ludir a la versió de La Traviata en què acaba d’actuar, a finals de juny, a l’Òpera Estatal de Munic. Fa 20 anys que la peça s’hi representa, malgrat que, segons va assenyalar el divo, allà “no té sentit res”. El públic –va afegir– ja hi està acostumat. Esbronca la primera nit de cada cicle de funcions i després, quan se centra més en el cant, s’hi adapta.

Domingo va insistir a responsabi­litzar dels excessos escenogràf­ics no només els mateixos directors d’escena, sinó els responsabl­es dels coliseus que no els frenen. “El director del teatre ha de controlar, quan contracta la producció, que allò tingui sentit. I si no és una cosa que vegi prudent, doncs ho rebutja i ja està”, va aconsellar.

Amb la soprano Ana Pirozzi al paper de Lady Macbeth i amb James Conlon a càrrec de la direcció musical, el Macbeth que Domingo protagonit­zarà en les dues pròximes setmanes consistirà en una mena de concert dramatitza­t; sense l’escenograf­ia d’una òpera, però amb elements de vestuari i attrezzo que aproximen l’època i ambientaci­ó en què William Shakespear­e va situar el seu ambiciós, sanguinari i turmentat personatge.

Domingo va subratllar l’especial dificultat vocal que té l’obra de Verdi –per al protagonis­ta i encara més per a la veu de Lady Macbeth– i l’esforç interpreta­tiu que exigeix: “Així com en altres papers n’hi ha prou de cantar bé, aquests són tan profunds que cal sentir-los de principi a fi. Cal ser actor”, va emfatitzar. D’aquesta manera, convé crear una esfera dramàtica. Per això els cantants no actuaran amb la partitura davant dels músics, sinó tot sols i amb l’orquestra tocant al fossat, com ho farien en la representa­ció teatral de l’òpera.

Les tres sessions d’aquest Macbeth semidramat­itzat tancaran la temporada del gran teatre madrileny en paral·lel amb la Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, que, amb producció pròpia i sota direcció d’escena de Mario Gas, es va estrenar el 27 de juny i es podrà veure fins al 21 d’aquest mes.

Domingo va indicar que, juntament amb l’Otello del mateix Verdi, Macbeth és el seu personatge preferit. De passada, va assegurar que se sentia afortunat i feliç amb la seva vida i feina, encara que va lamentar la velocitat en què li passa el temps; “sobretot els últims vint anys”. En tot cas, ell continuarà cantant “fins que el cos ho aguanti”.

El tenor reconverti­t en baríton ofereix la seva actuació número 3.900 l’11 de juliol i confia a arribar almenys a 4.000

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Plácido Domingo amb la soprano Ana Pirozzi, la Lady Macbeth que l’acompanyar­à al Real
EMILIA GUTIÉRREZ Plácido Domingo amb la soprano Ana Pirozzi, la Lady Macbeth que l’acompanyar­à al Real

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain