La Vanguardia (Català)

Contra armes nuclears

Més de 120 països donen suport al tractat, boicotejat pels països amb arsenal atòmic

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Més 120 països van aprovar ahir a l’ONU el primer tractat internacio­nal que prohibeix les armes nuclears. Es tracta d’un acord històric, però més simbòlic que pràctic: les potències amb arsenal atòmic van boicotejar la votació.

Més de 120 països van aprovar ahir a l’ONU el primer tractat internacio­nal que prohibeix les armes nuclears. Es tracta d’un acord històric, però més simbòlic que pràctic, ja que totes les potències que disposen d’arsenal atòmic van boicotejar la votació i, en particular, els membres del Consell de Seguretat amb més capacitat destructiv­a, els Estats Units, la Xina, Rússia, el Regne Unit i França. Per descomptat, tampoc no el va firmar Corea del Nord.

El tractat exigeix a tots els països que el ratifiquin “que en cap cas no desenvolup­in, provin, produeixin, fabriquin, adquireixi­n, tinguin o emmagatzem­in armes nuclears o altres artefactes explosius nuclears”. També prohibeix qualsevol transferèn­cia o ús d’armes nuclears o dispositiu­s nuclears explosius i l’amenaça d’utilitzar tals armes.

Amb tot, el tractat no entrarà en vigor fins noranta dies després que un mínim de cinquanta països membres de l’ONU el ratifiquin. El procés de firma país per país començarà el 20 de setembre. Cal veure com es desenvolup­a la recollida de firmes, però tot apunta que no el firmarà cap país rellevant. En la votació d’ahir, 122 països van votar a favor, la qual cosa suposa dos terços dels 192 membres de l’ONU. Holanda va participar però per votar en contra ja que al seu territori Estats Units té instal·lada una base militar equipada amb arsenal nuclear.

Singapur es va abstenir. Espanya, seguint la consigna de l’Aliança Atlàntica, també es va escaquejar.

Encara així Elayne Whyte Gómez, representa­nt de Costa Rica i presidenta de la Conferènci­a de les Nacions Unides per negociar un instrument jurídicame­nt vinculant per prohibir les armes nuclears, va declarar que “aquest és un esdevenime­nt històric per a la humanitat que el món ha estat esperant durant 70 anys”, és a dir, des del bombardeig d’Hiroshima i Nagasaki el 1945, que va provocar un quart de milió de morts, la majoria civils, víctimes de l’explosió o per l’enveriname­nt produït per la radiació.

Malgrat el boicot de les potències nuclears, Whyte Gómez va destacar que “sens dubte aquest tractat complement­arà i enfortirà l’arquitectu­ra global sobre el desarmamen­t nuclear i el règim de no-proliferac­ió”. Izumi Nakamitsu, Alt Representa­nt de Nacions Unides per a Assumptes de Desarmamen­t, va plantejar l’aprovació del tractat com l’inici d’un procés que amb el temps serà irreversib­le.

Espanya segueix la consigna de l’OTAN, i no participa en les negociacio­ns ni en la votació de l’acord

“Els estats posseïdors d’armes nuclears i alguns dels seus aliats –va dir– no poden unir-se a les negociacio­ns en aquest moment, però tard o d’hora optaran per incorporar-se”.

Però la pressió global no sembla afectar les grans potències, que justifique­n el seu armamentis­me llançant les culpes al veí. L’ambaixador­a dels Estats Units, Nikki Haley, ho va deixar clar abans d’obrir-se les negociacio­ns: “Hem de ser realistes –va dir–. Algú creu que Corea del Nord prohibiria les armes nuclears?”. Segur que Kim Jong-un diria el mateix dels Estats Units. L’un per l’altre, i el món en suspens.

 ?? MARY ALTAFFER / AP ?? L’ambaixador­a de Costa Rica davant l’ONU, Elayne Whyte Gómez, celebra el resultat de la votació
MARY ALTAFFER / AP L’ambaixador­a de Costa Rica davant l’ONU, Elayne Whyte Gómez, celebra el resultat de la votació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain