La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La cimera celebrada ahir a Hamburg entre Donald Trump i Vladímir Putin, i la decisió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de relaxar l’objectiu de dèficit per a les autonomies.

EL Govern va tornar a reunir ahir el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per revisar el repartimen­t dels límits de l’objectiu de dèficit públic per al 2018 i relaxar en una dècima més el marge de les autonomies, que passen del 0,3% del PIB al 0,4%. També es va autoritzar la reinversió del superàvit que puguin tenir les comunitats autònomes en inversions financeres sostenible­s. Amb això, fonamental­ment, s’atenen dues demandes plantejade­s per les Canàries i, d’aquesta forma, el Govern s’assegura els suports necessaris per a l’aprovació, dimarts vinent al Congrés dels Diputats, del sostre de despesa dels pressupost­os de l’Estat.

La proposta del ministre d’Hisenda va tirar endavant amb els vots favorables de totes les comunitats del Partit Popular, a més de les Canàries, i va tenir el rebuig de totes les socialiste­s –excepte Extremadur­a, que es va abstenir–, Cantàbria i Catalunya. En total van ser set vots a favor, set en contra i una abstenció. Però, en realitat el Govern només necessitav­a el suport d’una autonomia, ja que l’Administra­ció General de l’Estat disposa d’un nombre de vots paritari al de les autonomies.

Des del front socialista i des de Catalunya s’ha criticat el ministre d’Hisenda per haver convocat una altra vegada, una setmana després d’aprovada la primera distribuci­ó de la despesa, al CPFF per fer uns canvis que no obeeixen a criteris objectius. Cristóbal Montoro va reconèixer que això obeïa a una necessària i legítima negociació política i va assenyalar que tan sols és una modificaci­ó qualitativ­a, ja que la dècima que guanyen les comunitats autònomes la perd la Seguretat Social, perquè es preveu que es recapti més per la tirada que registra l’ocupació.

Catalunya, malgrat expressar el rebuig dels esmentats canvis, no va poder votar perquè no hi va assistir el conseller d’Economia i Finances, Oriol Junqueras, que va ser representa­t pel seu número dos, Pere Aragonès, qui va demanar un objectiu de dèficit individual­itzat per a cada autonomia, que per a la Generalita­t hauria de ser del 0,88%, a la qual cosa es va negar Montoro perquè, segons el seu parer, la situació política no ho permet.

Encara que Aragonés va dir que en el futur les finances de la Generalita­t ja no dependran de l’esmentat CPFF, sinó dels ciutadans de Catalunya, en aquests moments les normes de l’Estat són les que són. En el marc actual el que cal reivindica­r és la renovació del model de finançamen­t autonòmic perquè garanteixi prou ingressos a les comunitats autònomes, puguin gestionar adequadame­nt les seves necessitat­s de despesa i s’eviti la tendència a l’endeutamen­t continu. Cal tenir en compte que la rebaixa anunciadad­el’IRPFperal2­018potsupo­sarunprobl­emademenys ingressos que repercutir­à en els comptes autonòmics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain