La Vanguardia (Català)

La policia d’Hamburg demana reforços pels aldarulls

“La violència posa en perill vides humanes”, deplora la cancellera Merkel

- Hamburg. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

La cimera de caps d’Estat i de Govern del G-20, el grup de països més industrial­itzats i economies emergents, va començar ahir a Hamburg amb perspectiv­es no gaire engrescado­res.

A la dificultat d’assolir el necessari acord per unanimitat, propiciada pel brusc gir infligit per Donald Trump a les expectativ­es mundials amb la seva arribada a la Casa Blanca, s’hi va sumar l’esclat de violències al si de manifestac­ions de protesta contra els líders del món aquí reunits –pacífiques la majoria, d’altra banda–, que van obligar la policia d’Hamburg, ja reforçada per policia federal, a demanar reforços a altres lands.

Ahir patrullave­n als carrers d’aquesta bonica ciutat hanseàtica 20.000 agents, i n’han estat sol·licitats 900 més. Fa dies que els seus 1,7 milions d’habitants breguen amb les restriccio­ns de trànsit, i ara amb controls policials, botigues tancades als barris afectats i aparadors protegits per taulons. Al tancament d’aquesta edició, i com a resultat d’incidents de dijous i divendres, hi havia 159 policies ferits sense ser greus, dotzenes d’activistes havien estat atesos en hospitals en algun moment també per ferides lleus, i hi havia 70 manifestan­ts detinguts.

La cancellera d’Alemanya i amfitriona, Angela Merkel, que va decidir portar la cimera del G-20 a la seva ciutat natal per enviar el missatge que una gran ciutat pot acollir una cimera així i alhora la llibertat d’expressió dels manifestan­ts, va dir en roda de premsa que la violència en les protestes és inacceptab­le.

“Tinc el més gran respecte per les manifestac­ions pacífiques, però les manifestac­ions violentes posen en perill vides humanes, les de la mateixa gent; posen en risc els policies i les forces de seguretat, els veïns de la zona; i això és inacceptab­le”,

Moltes de les 30 marxes de protesta van ser pacífiques i creatives, però també hi ha grups violents

va dir la cancellera. Milers de policies proveïts amb material antiavalot­s van vigilar ahir fins a 30 marxes de protesta de diferent signe, la gran majoria pacífiques i creatives pel que fa a les pancartes, les disfresses i el concepte, mentre que un grup es va dedicar a llançar artefactes incendiari­s, barres de ferro i llambordes en punts de la ciutat. La policia va fer ús de canons d’aigua i va carregar amb porres contra grups d’emmascarat­s; s’estima que hi ha uns 2.000 violents a la ciutat.

Hi ha per tant gran preocupaci­ó davant la manifestac­ió prevista per avui; en aquests dies s’estima que protesten a la ciutat fins a cent mil persones.

Al matí, desenes d’activistes van intentar bloquejar els accessos dels líders al recinte de reunions. Així les coses, i per decisió dels serveis de seguretat, la primera dama dels Estats Units, Melania Trump, no va sortir al matí del palauet de convidats on s’allotja, a la vora del llac Alster, i es va perdre el programa per a les parelles dels mandataris, a les quals el marit de la cancellera, Joachim Sauer, va portar a visitar un centre d’investigac­ió del clima amb super computador­es i models numèrics.

 ?? RONALD WITTEK / EFE ?? Violents cremant deixalles ahir als carrers de Schanzenvi­ertel, un barri d’Hamburg
RONALD WITTEK / EFE Violents cremant deixalles ahir als carrers de Schanzenvi­ertel, un barri d’Hamburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain