La Vanguardia (Català)

La derrota de l’EI no eliminarà el terror

- Eduardo Martín de Pozuelo

El persistent retrocés militar que experiment­a l’Estat Islàmic (EI) i que s’evidencia per la recuperaci­ó de Mossul, la fugida, abans que passi, dels seus líders de l’emblemàtic­a Al-Raqqa sembla que cap a Líbia, el Txad i AlMayadin, a només 40 quilòmetre­s al sud-est de Deir ez-Zor, localitat sota el control de l’exèrcit sirià lleial al president Baixar alAssad, ha provocat que a l’Iran es canti victòria sobre l’Estat Islàmic i que centres internacio­nals d’anàlisi estratègic­a de gran influència s’apuntin en diferent mesura al discurs de la seva desaparici­ó. Fins i tot la mort mai confirmada del seu líder, Abu Bakr al-Bagdadi, s’afegeix a l’eufòria d’una argumentac­ió que no es comparteix en els centres contra terroriste­s europeus, que no abaixen la guàrdia.

De fet, la costosa reconquest­a de Mossul, d’Al-Raqqa, encara en curs, i la pèrdua de dos terços de territori per part de l’EI i així com del 80% dels seus ingressos econòmics i la seva suposada debilitat no han causat cap efecte dissuasiu entre els seus seguidors ocults en la Unió: “No ha estat suspesa o postergada ni tan sola una dels diversos centenars d’investigac­ions en marxa a la UE entorn de cèl·lules extremiste­s islàmiques”, revela un comandamen­t de la coordinaci­ó de la lluita antiterror­ista europea.

No obstant això, el primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, ha celebrat públicamen­t el final del califat proclamat per l’EI. “Estem veient el final del fals Estat Islàmic; l’alliberame­nt de Mossul ho demostra”, va dir el primer ministre iraquià en un tuit, sens dubte valorant el símbol que suposa la presa de la gran mesquita Al Nuri de Mossul, on fa tres anys Abu Bakr alBagdadi va pronunciar el seu cèlebre sermó en el qual es va proclamar califa de l’autodenomi­nat Estat Islàmic.

Igualment des d’IHS Markit, empresa que ofereix informació i anàlisi per a la presa de decisions d’empreses i governs en diverses matèries, com a seguretat i defensa, porten mesos anunciant que a mesura que l’EI cedeix territoris s’aproxima a una “fallida” inevitable de tal magnitud que el califat s’esfondrarà, probableme­nt, abans que acabi l’any. Llavors les restes de l’EI s’enfonsaran i quedaran reduïts a unes àrees urbanes aïllades que seran derrotades durant el 2018.

Per la seva part, CTC Sentinel, la publicació d’anàlisi del Combating Terrorism Center, institució acadèmica militar dels Estats Units (USMA) de West Point, Nova York, creu en la derrota de l’EI, però no en la seva desaparici­ó. Per una part, considera molt significat­iva la destrucció pels gihadistes de la gran mesquita Al Nuri i per una altra raona que la prevista caiguda d’Al-Raqqa suposarà un duríssim cop per a l’Estat Islàmic. Dos fets que indiquen derrota.

Però només fins aquí la desfeta de l’EI exposada a West Point. CTC Sentinel revela que el tinent general Michael K. Nagata, director de la direcció de Planificac­ió Estratègic­a Operaciona­l en el Centre Nacional de Contraterr­orisme dels EUA, adverteix sobre la demostrada capacitat de recuperaci­ó de l’EI i dels seus seguidors incondicio­nals disposats a matar en qualsevol moment, tal com s’ha comprovat –subratlla l’anàlisi d’USMA– a Turquia i a Espanya, especialme­nt gràcies a les treballs dels investigad­ors del Real Instituto Elcano.

Per als agents del contraterr­orisme de la UE, succeeix, tal com mostra el filòsof francès Philippe-Joseph Salazar, autor del llibre Palabras armadas (Anagrama) la ressenya del qual vam publicar fa un any, que l’EI no desapareix­erà mai ja que res del que és a internet es perd i en aquest cas es tracta, a més, d’un missatge sòlidament ancorat i tan delicadame­nt elaborat que –per a Salazar i els agents– perdurarà mentre existeixi la xarxa de xarxes. Es tracta, addueixen, d’un missatge potent, molt ben elaborat que convenç i que porta a comprendre el fenomen mediàtic gihadista que capta nous adeptes que veuen en l’eloqüència terrorista una necessitat ideològica, poderosa, atractiva, bonica i estètica, amb la particular­itat de produir una retòrica que converteix en armes les paraules i les paraules en armes.

Per tot això, els analistes militars de l’OTAN temen que l’EI es refaci en un altre lloc si la Coalició Internacio­nal no ho impedeix i desmunta la seva utopia. El nord de l’Àfrica, i en especial el Sahel, apunten a convertir-se en un segon capítol de l’EI.

El missatge gihadista perdurarà mentre hi hagi internet, on és visible, assegura el filòsof francès Salazar

 ?? GORAN TOMASEVIC / REUTERS / ARXIU ?? Combat a Al-Raqqa. Un milicià de la coalició internacio­nal contra l’EI observa un bombardeig sobre el feu islamista
GORAN TOMASEVIC / REUTERS / ARXIU Combat a Al-Raqqa. Un milicià de la coalició internacio­nal contra l’EI observa un bombardeig sobre el feu islamista
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain