La Vanguardia (Català)

Israel contra la Unesco

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al HAZEM BADER / AFP

La decisió de la Unesco de declarar com a patrimoni mundial “palestí” la ciutat vella d’Hebron va caure ahir com una gerra d’aigua freda a Israel, mentre que els palestins ho van celebrar com “una victòria diplomàtic­a”.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, la va qualificar com “una decisió delirant més”. Va irritar especialme­nt que la Unesco inscrigués també Hebron en la llista de patrimoni “en perill”, com havien sol·licitat els diplomàtic­s palestins, que responsabi­litzen els israelians d’un “alarmant” nombre d’actes de vandalisme. “Només als llocs en els quals Israel és present, com Hebron, està assegurada la llibertat de culte per a tothom”, va sostenir Netanyahu en un comunicat.

Com a reacció, va ordenar retallar en un milió de dòlars el pressupost aportat per Israel a l’ONU, diners que seran invertits en la creació d’un museu dedicat a l’herència jueva a la ciutat dels patriarque­s. Una altra part dels diners es destinaran a altres projectes no especifica­ts a Hebron i l’assentamen­t veí de Kiryat Arba, per reforçar el vincle jueu amb la ciutat.

Situada a Cisjordàni­a, la ciutat d’Hebron és un focus habitual de tensió, amb una població de 200.000 palestins i diversos centenars de colons jueus, atrinxerat­s en un enclavamen­t protegit per soldats israelians a prop del lloc sant tant per al judaisme com per a l’islam i el cristianis­me, on hi ha enterrats Abraham, Isaac i Jacob. Els jueus l’anomenen Tomba dels Patriarque­s i els musulmans, mesquita d’Ibrahim, i és el segon i quart lloc més sagrat per a uns i d’altres.

“Aquesta vegada han decidit que la Cova dels Patriarque­s és un lloc palestí, o sigui, no jueu, i que està en perill. No és un lloc jueu?

Qui hi està enterrat? Abraham, Isaac, Jacob, Sara, Risca i Nea. Els nostres pares i les nostres mares”, va declarar Netanyahu en un comunicat. Diversos membres del Govern israelià van assenyalar que a l’Orient Mitjà hi ha mesquites, esglésies i sinagogues en països als quals els israelians no tenen accés, mentre que l’Executiu de Netanyahu es compromet a continuar permetent a tot aquell que ho desitgi anar a la Cova i resar-hi.

Es tracta de la quarta retallada de pressupost dedicat a l’ONU decidit per Israel des de principis d’aquest any, reduït ara a només 1,7 milions de dòlars a l’any. No fa gaire, el pressupost assolia els onze milions de dòlars, però arran de la decisió del Consell de Seguretat del mes de gener passat contrària als assentamen­ts a Cisjordàni­a, Israel va fer una primera retallada de sis milions. Al març, Netanyahu va ordenar a Exteriors retallar dos milions més després d’una sèrie de decisions del Consell de Drets Humans de l’organisme internacio­nal.

Els EUA s’havien unit a les queixes israeliane­s i van argumentar davant la Unesco que la Tomba dels Patriarque­s “no pateix cap amenaça immediata” i que inscriure-la en la llista de patrimoni en perill “posa en qüestió la serietat amb què la Unesco hauria de prendre una decisió així”.

La votació sobre la inclusió d’Hebron en la llista de patrimoni mundial, que va tenir lloc a Cracòvia (Polònia), va ser secreta, després que així ho sol·licitessin tres estats membres. El resultat va ser de 12 vots a favor, tres en contra i sis abstencion­s.

“És una victòria diplomàtic­a per al Govern del president Mahmud Abbas i tot el poble palestí, i constituei­x un pas cap a la independèn­cia de l’Estat de Palestina amb capital a Jerusalem”, va celebrar el secretari general de l’OAP, Saeb Erekat. El Ministeri d’Exteriors de l’Autoritat Nacional Palestina també va aplaudir: “Aquest vot ha enaltit els fets i ha rebutjat els intents d’extorsió desvergony­its de l’alta política”.

Mentrestan­t, el ministre d’Educació i líder del partit ultra nacionalis­ta Llar Jueva, Nafta li Ben net, que presideix la comissió israeliana de la Unesco, va acusar l’organisme d’adoptar “posicions negacionis­tes de la història” i de deformar la realitat per servir “aquells que pretenen esborrar l’Estat jueu del mapa”.

Al carrer israelià es podien sentir ahir crítiques contundent­s contra l’ONU, que per a molts israelians dedica històricam­ent gran part dels esforços a condemnar l’Estat jueu a cada oportunita­t que té. Les condemnes van arribar també de l’oposició: “Decisions tristes com aquesta no fan més que reforçar les posicions dels sectors més falcons a Israel”, va declarar un líder laborista.

Netanyahu ordena una nova retallada del pressupost a l’ONU i els palestins celebren la “victòria”

 ??  ?? Tomba dels Patriarque­s. Jueus ortodoxos al lloc sagrat
per a les tres religions
Tomba dels Patriarque­s. Jueus ortodoxos al lloc sagrat per a les tres religions
 ??  ?? L’organisme de l’ONU torna a irritar Israel en declarar Hebron patrimoni mundial “palestí”
L’organisme de l’ONU torna a irritar Israel en declarar Hebron patrimoni mundial “palestí”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain