La Vanguardia (Català)

Puigdemont diu que el Govern ja està a punt per assumir impostos estatals

Montoro recorda que, “per llei”, la Generalita­t no es pot saltar la hisenda espanyola

- ÀLEX TORT

L’Agència Tributària Catalana (ATC) que han dibuixat els estrategs de l’independen­tisme ja té un peu a l’estrep. Un procés que es va iniciar l’any 2012 amb la signatura d’un conveni marc entre el Govern i les quatre diputacion­s catalanes va culminar ahir amb l’acord del ple desplegame­nt i funcionali­tat de l’organisme. Fins al punt que Carles Puigdemont va anunciar ahir que la Generalita­t està ja preparada per assumir “quan sigui necessari” els impostos que “encara passen” per la Hisenda espanyola.

“Donem per acabada la primera fase de la construcci­ó de la nova Hisenda catalana”, va declarar el president de la Generalita­t. I és que al setembre l’ATC assumirà tots els tributs propis i cedits. I, senyalen, tindria capacitat per gestionar els que exclusivam­ent tracta l’Agència Tributària espanyola, com podrien ser l’IRPF o l’IVA. La seva aplicació seria un autèntic gest de ruptura amb el Govern espanyol, encara que aquest plantejame­nt obvia que seria el ciutadà el que es trobaria en l’atzucac de decidir on ha de pagar els seus impostos en un escenari de xoc institucio­nal.

A la reunió d’ahir es van citar, entre d’altres, el president i el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, amb Mercè Conesa, Pere Vila i Joan Reñé, presidents de les diputacion­s de Barcelona, Girona i Lleida, respectiva­ment, i Joan Piñol en representa­ció de la de Tarragona. La trobada va servir per rubricar fins a nou convenis, essencials perquè l’ATC pugui, per exemple, gestionar directamen­t en col·laboració amb les diputacion­s la recaptació executiva d’impostos, és a dir perseguir el frau fiscal.

Puigdemont va recordar que l’1 de setembre s’assolirà la “fita” de gestionar els impostos cedits, com són l’impost de transmissi­ons patrimonia­ls i el de succession­s i donacions. La data assenyalad­a pel president és, de fet, quan Economia preveu completar el desplegame­nt de les oficines de l’ATC per substituir completame­nt els registrado­rs de la propietat.

En declaracio­ns als periodiste­s, Puigdemont va criticar que actualment les administra­cions catalanes “només gestionen el 10% dels impostos que paguen els ciutadans i empreses” de Catalunya. Un fet que li ha servit per evidenciar, al seu parer, “la falta de control de les institucio­ns catalanes a l’hora de gastar en favor de l’Estat del benestar, la preservaci­ó del medi ambient i la promoció econòmica”.

En aquest sentit, Junqueras va assegurar que s’ha complert amb els terminis “sobradamen­t” i va aportar dades sobre el desplegame­nt: es preveu que fins a 200 oficines de finestreta única estiguin desplegade­s arreu del territori català, que cobriran més del 90% de la població i el 97% dels municipis.

En contraposi­ció, el ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro es va mostrar incrèdul i va rebaixar les expectativ­es del Govern català. Així, va advertir a Puigdemont que “per llei” no pot assumir els impostos estatals. De fet, va dubtar que la Generalita­t tingui “capacitat operativa” per fer-ho. Igualment, va retreure al Govern català que busqués “saltar-se les seves obligacion­s legals”.

En tot cas, segons van indicar des del Govern i les diputacion­s, amb el primer dels convenis acordats ahir l’ATC “podrà dur a terme la subhasta de béns embargats per les diputacion­s dels contribuen­ts amb deutes tributaris i que queden al seu àmbit competenci­al per raó de territori”. Aquest deutes podrien ser l’impagament de l’IBI o multes de trànsit, per exemple. D’aquesta manera, l’ATC passaria de ser client de l’administra­ció estatal a gestionar els seus propis deutes. Es calcula que la Hisenda catalana podria arribar a gestionar prop de 850.000 deutes.

Amb el segon i el tercer dels convenis s’agilita i facilita l’intercanvi

Junqueras es vanta d’haver complert “sobradamen­t” amb els terminis per implantar l’Agència Tributària

d’informació entre l’ATC i les diputacion­s, amb l’objectiu de millorar la lluita contra el frau, tot assegurant la protecció de dades. Els altres sis convenis fan referència al desplegame­nt territoria­l de les oficines de l’ATC, que passa per implantar vuit punts d’atenció al contribuen­t a les tretze compartide­s que l’Agència obrirà per tot Catalunya a principis de setembre.

Una de les claus de l’ATC ha estat la incorporac­ió del sistema e-Spriu, que està preparat per gestionar impostos massius i periòdics. Ara mateix, aquest sistema tracta des de l’1 de juliol la taxa per les begudes ensucrades, però la seva eficàcia és tan gran que amb tres mesos n’hi hauria prou per recaptar l’IRPF, mentre que amb el sistema Gaudí, que la Generalita­t ha fet srvir des dels anys vuitanta del segle passat, podria allargar-se el període fins als tres anys.

 ?? RAFA GARRIDO / ACN ?? Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, durant la reunió d’ahir amb les quatre diputacion­s catalanes
RAFA GARRIDO / ACN Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, durant la reunió d’ahir amb les quatre diputacion­s catalanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain