La Vanguardia (Català)

Un temps anomenat tard

- Fernando Ónega

El partit (combat?) entre Catalunya i l’Estat espanyol s’està jugant a dos estadis diferents, amb la qual cosa tot és impossible. És impossible que hi hagi un àrbitre, que es puguin mesurar les alineacion­s i fins i tot que regni la lògica en l’atac i en la defensa. El que hem vist aquesta setmana és que cada equip marca els gols que vol i quan vol perquè té la porteria lliure per a ell. Els penals que s’executen a Barcelona són jutjats a Madrid com a fores de joc, i les parades que fan els porters de Madrid són enteses a Barcelona com a joc brut. Així es desenvolup­a el partit des que va començar, i poseu-hi la data que vulgueu: els últims cinc anys de Rajoy, com pretenen fer-nos creure els socialiste­s hispans, o els últims tres segles, com pregona la llegenda sobiranist­a.

I això és el que també ha passat aquesta setmana de sobresalts. Dimarts els membres de l’equip de Junts pel Sí i la CUP van sortir en massa cap a la porteria de l’1-O i van cantar gol amb tota solemnitat teatral: el dia 1, tots a les urnes, i dos dies després, la República Catalana. Vinga! En 48 hores, tot resolt. La unitat de mig mil·lenni destrossad­a en unes hores. Perdó, independen­tistes: la cadena de l’opressió de tres segles, trencada en unes hores per l’impuls del poble català, pacíficame­nt rebel·lat contra la submissió i la submissió.

Miquel Iceta diu que la llei que farà possible aquesta gesta està pensada per ser prohibida i potser és veritat: una llei d’urnes prohibida pels dictadors de Madrid corona molt bé la llista de greuges.

I dos dies després (aquí tot va de dos dies), s’intenta formar l’equip RajoySánch­ez. I ànims, independen­tistes: o molt gran ha estat el compromís de secret, o l’únic que han demostrat els dos grans líders és que saben què és un gol (el referèndum és “inacceptab­le”), però no la forma d’impedir els seus efectes el 2 d’octubre. De Rajoy no hi ha constància que s’hagi mogut, cosa que li va anar bé a Margarita Robles per fer discurs d’oposició. De Sánchez vam saber que pensa en “iniciative­s legislativ­es”, però es desconeix quines seran, tret de la seva idea de reformar la Constituci­ó. La resta deu ser al laboratori.

A finals de setmana, la qüestió catalana deixa Espanya dividida entre els qui volen llei i només llei, els qui volen referèndum pactat com a sortida, els qui propugnen reformes inconcrete­s per assegurar l’encaix de Catalunya en l’Estat i els sobiranist­es catalans. Al fons quedem els escèptics. I què pensem els escèptics? Tres modestíssi­mes coses: primera, que no es va parlar quan es podia parlar i ara qualsevol diàleg sona com una rendició, paraula que no figura al diccionari de Rajoy ni de Puigdemont; segona, que el pas donat per l’independen­tisme porta a una confrontac­ió amb un abast que ningú no pot preveure, i tercera, que els mecanismes de defensa de l’Estat són legalment, fins i tot històricam­ent, inevitable­s, però no tanquen el conflicte. Ha faltat política. Ha faltat gosadia. Ha faltat intuïció. I potser és tard per a la política, la gosadia i la intuïció.

 ?? DANI DUCH ?? Rajoy i Sánchez es van reunir dijous
DANI DUCH Rajoy i Sánchez es van reunir dijous
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain