La Vanguardia (Català)

Millo declara davant el TSJC que Forcadell no va atendre els avisos del TC

El delegat del Govern i el portaveu de Cs compareixe­n com a testimonis

-

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i el portaveu parlamenta­ri de Cs, Carlos Carrizosa, van assegurar ahir davant la jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de Junts per Sí i Catalunya Sí Que és Pot a la Mesa es van saltar la llei malgrat els advertimen­ts del Tribunal Constituci­onal (TC). Millo i Carrizosa van comparèixe­r ahir com a testimonis davant la magistrada del TSJC, Maria Eugènia Alegret, que investiga Forcadell i els membres de JxSí i CSQP a la Mesa per prevaricac­ió i desobedièn­cia al TC quan van permetre que el ple votés el juliol del 2016 dues resolucion­s a favor del referèndum. La compareixe­nça dels dos testimonis va coincidir amb la notificaci­ó de les resolucion­s en què la sala civil i penal del TSJC ha avalat Alegret i ha rebutjat els recursos en què les defenses dels investigat­s demanaven l’arxiu de la causa al·legant la seva inviolabil­itat.

Enric Millo, que quan es van votar les resolucion­s era encara portaveu parlamenta­ri del PP de Catalunya, va acusar Forcadell i els altres investigat­s –Lluís Maria Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet–, de situar-se “per sobre de la llei”, com passa als estats “autoritari­s i dictatoria­ls”. L’actual delegat del Govern a Catalunya va recordar que el Constituci­onal i els serveis jurídics del Parlament havien ordenat a Forcadell i a la Mesa que impedissin la tramitació de qualsevol iniciativa vinculada a la resolució de ruptura del 9-N del 2015, que inclou les dues resolucion­s a favor del referèndum. “És molt important diferencia­r els que defensem l’Estat de dret i que ningú no està per damunt de les lleis, d’els que defensen el contrari, perquè això és el que diferencia els estats democràtic­s dels autoritari­s i dictatoria­ls que no respecten la democràcia”, va advertir Millo. El delegat del Govern va donar per fet que l’article 152.1 del reglament del Parlament –que estableix que la Mesa ha d’admetre a tràmit les resolucion­s emanades d’un debat de política general si són relatives a aspectes discutits en el ple–, no empara els investigat­s, perquè les sentències del TC i els informes dels serveis jurídics del Parlament els van advertir que no podien admetre aquesta mena de propostes.

“El que hauria estat possible és presentar una iniciativa defensant portar al Congrés dels Diputats una reforma constituci­onal per poder fer-lo (el referèndum). S’hauria pogut debatre, defensar, votar, guanyar o perdre”, va al·legar Millo. No obstant això, l’actual delegat del Govern va remarcar que “el que no es pot fer és obviar els mecanismes establerts en la mateixa llei i intentar modificar la Constituci­ó i superar l’Estatut a través d’una resolució al Parlament”.

En la mateixa línia, el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va deixar clar davant la jutgessa que els membres sobiranist­es de la Mesa eren conscients dels advertimen­ts del TC. “Tant de bo no ens haguéssim de veure en aquestes circumstàn­cies i que persones d’una institució tan important com el Parlament no es veiessin embolicade­s en aquests procedimen­ts. Però ningú no està per damunt de les lleis i tots estem obligats a complir les normes”, va afirmar Carrizosa després de declarar. El portaveu de Cs va ser taxatiu i va indicar que “hi havia un requerimen­t clar” i una advertimen­t “claríssim” del Constituci­onal a la Mesa perquè no tramités cap de les dues resolucion­s”.

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Enric Millo fent cap al TSJC acompanyat del líder dels populars catalans, García Albiol
SUSANNA SÁEZ / EFE Enric Millo fent cap al TSJC acompanyat del líder dels populars catalans, García Albiol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain