La Vanguardia (Català)

Comú deconstruï­t

- Pilar Rahola

La semàntica i els seus capricis… Per exemple, és força simpàtic que els comuns i els comunistes comparteix­in l’arrel gramatical. Traïció del subconscie­nt o conscient amb vaselina? Vagin a saber, que mai no se sap quines sorpreses freudianes s’amaguen darrere del postureig retòric. En tot cas, la coincidènc­ia és ben trobada perquè si alguna cosa comparteix­en els nous comuns amb els vells comunistes és justament la capacitat de vendre fum amb molta fanfàrria. Són els reis de la pancarta, la consigna i l’altaveu, sempre disposats a les grans promeses redemptore­s per bé que allò que la boca grossa proclama acostuma a desaparèix­er quan el vent s’endú les paraules. És la política del momentisme, de l’immediatis­me tàctic, del vell, suat i sempre efectiu oportunism­e. Nova política… molt vella.

El darrer exemple d’aquesta coherència precoç –és a dir, que dura el que dura– arriba amb el document que la direcció dels Comuns ha realitzat de cara a l’1-O i que es votarà avui. Més enllà del resultat de la votació, la posició de la direcció dels Comuns és inequívoca:

La política del momentisme, de l’immediatis­me tàctic, del vell, suat i sempre efectiu oportunism­e

no al referèndum. No cal dir que ho revesteixe­n amb tota la faramalla hiperideol­ogitzada clàssica –un altre símptoma freudià amb el papà comunisme?– i que donen una mica d’estopa al PP, no fos cas que el biaix fos excessiu, però el que fan, per damunt de tot, és situar-se fora del moviment ciutadà més important de la història de Catalunya, un moviment que basa en la radicalita­t democràtic­a i la desobedièn­cia ètica la seva identitat. És a dir, malgrat els múltiples discursos de campanya i les promeses al vent, tot ha canviat quan han arribat al poder i, per efecte de l’eròtica de la cosa, on havien dit “correm, que hi ha pressa”, ara diuen “atureu-vos, que és una fugida endavant”.

Així, per exemple, parlava la senyora Colau en una abrandada intervenci­ó electoral: “A Catalunya i a Barcelona cada vegada som més i no podem esperar. No podem esperar ni a un canvi de la Constituci­ó ni a les sentències de tribunals absolutame­nt partidiste­s. Aquí exigim el nostre dret a decidir i volem fer-ho ja. No podem esperar més”. Però la pressa va convertir-se en calma, el compromís, en bany maria, i just aconseguir la vara d’alcaldessa, va esdevenir el suport més sòlid del relat en contra del procés català. És una antisistem­a mimada i adorada pel sistema.

Tal vegada la metàfora dels comuns la va fer explícita en Xavier Domènech, un matí de Tallat Party, quan li vaig preguntar com anava el tema de la república: “Xist”, va dir en un gest, i fora de micròfon va asseverar: “Ara no toca”. Certament ara no toca ni la república, ni el referèndum, ni la desobedièn­cia…, no fos cas que ara que tenen poder el posessin en perill. Perdonin que els ho digui, però gairebé són preferible­s els del PP, perquè poden ser intransige­nts, antitot i etcètera, però com a mínim no són trilers.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain