La Vanguardia (Català)

Poc però amb molt de pes

- Sergio Vila-Sanjuán

Carlos López-Otín és un investigad­or humanista, un bioquímic que treballa a la Universita­t d’Oviedo i pertany a aquella raça de cervellets que no tenen objecció en adornar una explicació del genoma humà amb una citació de Borges o Gerardo Diego. La setmana passada, en l’acte de lliurament dels premis Princesa de Girona, López-Otín va protagonit­zar un diàleg amb l’actor Antonio Banderas sobre els seus inicis profession­als i de com tots dos van poder encarrilar les seves respective­s trajectòri­es.

Aquesta conversa d’obertura a l’auditori gironí a càrrec de convidats coneguts constituei­x un dels plats forts en una vetllada que posa èmfasi en la vocació i el compromís juvenil amb la societat, tema central dels guardons. Que el 2017 han recaigut en personatge­s com Miriam Reyes Oliva, 30 anys, creadora de materials visuals per a l’aprenentat­ge de nens autistes, o Héctor Gomez Díaz, 35, que ha millorat la predicció del càncer de pròstata mitjançant enginyeria computacio­nal.

L’any passat, el convidat famós va ser el director de Lo imposible, José Antonio Bayona. Va explicar que, quan era encara adolescent, es va presentar a l’examen d’entrada a l’avui conegudíss­ima Escola Superior de Cinema i Audiovisua­ls de

Des del tren, López-Otín i Banderas veien com els seus pares s’empetitien mentre l’estació s’allunyava

Catalunya, que obria llavors el primer curs. Els va dir, més o menys: heu d’acceptar-me perquè soc bo i estic motivat, però, encara que no m’agafeu, faré cinema de tota manera. I el van agafar, esclar.

Aquest any, López-Otín i Antonio Banderas, moderats per Julia Otero –que no va tenir gaire feina perquè tots dos són bons conversado­rs–, van explicar que compartien una imatge. Tots dos, el futur científic i l’intèrpret malagueny, en cert moment, quan eren molt joves, van prendre la decisió d’abandonar la seva ciutat d’origen per anar a Madrid a ampliar horitzons. Tota una aventura. I tots dos coincideix­en en un record: quan, des del tren, van veure com les figures dels seus pares, que els havien anat a acomiadar a l’estació, s’anaven empetitint en la llunyania...

És una estampa de novel·la del segle XIX, de pel·lícula neorealist­a italiana... Una imatge commovedor­a perquè ens parla d’aquell moment en què un ésser humà abandona la protecció familiar per llançar-se al desconegut, amb el motor intern que li proporcion­a la certesa d’una vocació.

Avui la paraula clau és narrativa. Psicòlegs i pedagogs ens insten a analitzar la nostra vida com si fos una novel·la per així poder detectar els punts forts, que cal potenciar, i els febles, que hem de millorar o corregir. Als Estats Units, sobretot, animen a plantejar-se aquesta història biogràfica amb una narrativa de “redempció personal”, en la qual el protagonis­ta (o sigui, nosaltres) va sent capaç de superar les adversitat­s per desplegar un resultat positiu. En la narrativa de Banderas i López-Otín, el trauma de la separació va donar pas a l’ample camí de la realitzaci­ó personal.

I és el que ja deia Elias Canetti: “Queda molt poc del que vam somiar de joves. Però el pes que té aquest poc...!”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain