La Vanguardia (Català)

Onades de calor més intenses

El canvi climàtic fa que les ratxes càlides siguin més freqüents i duradores

- ANTONIO CERRILLO

Les onades i ratxes de calor es repeteixen ara de manera més freqüent que fa 40 anys a Espanya. Els experts no poden atribuir exclusivam­ent cadascun d’aquests episodis a l’escalfamen­t global, però sí que afirmen que el canvi climàtic intensific­a tant aquests fets de meteorolog­ia extrema com els seus efectes.

Els estudis científics destaquen que en els últims 40 anys Espanya ha registrat un increment de les ratxes de dies càlids i episodis de calor extrema, components bàsics de les onades de calor. La freqüència més gran d’aquest tipus de successos és especialme­nt destacable a l’estiu. Així ho indica, per exemple, una investigac­ió efectuada per diversos experts (Long-term changes in extreme temperatur­es and precipitat­ion in Spain. Contributi­ons to Science) el 2007. Llavors es va detectar que les ratxes càlides han registrat un augment de quatre dies per dècada, cosa que significa una prolongaci­ó d’aquests episodis de més de 16 dies en quatre dècades.

“La probabilit­at que hi hagi una onada de calor i que sigui més llarga s’ha incrementa­t en més de mig mes en el present”, sentencia Manola Brunet, directora del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la Universita­t Rovira Virgili. “Els episodis de calor extrema a l’Espanya peninsular són ara més intensos, més freqüents i més duradors del que ho eren en el passat. A més, és esperable que s’intensifiq­uin encara més, es facin més persistent­s i duradors en un futur proper”, afegeix aquesta especialis­ta.

Un primer avís, greu per la sobremorta­litat que va produir a l’Europa occidental, va ser l’onada de calor de l’estiu del 2003. Més recentment, el 2015, una llarga onada de calor, entre Sant Joan i Sant Jaume, va polvoritza­r rècords de temperatur­es màximes absolutes. “Les onades de calor són un dels riscos meteorològ­ics més importants de les pròximes dècades a Espanya, i també per al Nord-est peninsular”, ratifica Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universita­t de Barcelona i coordinado­r del tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya. “Les onades de calor ens visitaran amb més freqüència i seran més intenses”, afegeix.

És la conclusió que s’extreu quan s’observa la concordanç­a que hi ha entre l’evolució de les dades ja observades i la prevista pels models climàtics per a un futur proper, i a mitjà i llarg termini. En aquests models s’apunta a un increment més ràpid de les temperatur­es (especialme­nt de les extremes) durant l’època càlida de l’any. “Les onades de calor a la Península s’intensific­a-

ran, seran més llargues i més persistent­s a causa del fort increment general de temperatur­es observat i al previst per al futur de les temperatur­es durant l’època càlida de l’any per al conjunt peninsular”, afegeix Brunet.

Tot això encaixa amb els resultat obtinguts del Grup Intergover­namental sobre Canvi Climàtic de l’ONU, que en els últims informes afirma que és “virtualmen­t cert” l’increment en la freqüència i magnitud dels extrems càlids; alhora, es projecta un “molt probable” creixement de la durada, freqüència i intensitat.

L’últim episodi de calor extrema, registrat el juny passat a Espanya, es va deure sobretot a la situació atmosfèric­a. “No podríem afirmar que només ha estat fruit del canvi climàtic, sinó també de les específiqu­es condicions atmosfèriq­ues en aquest període”, diu Manola Brunet. Tot i això, la successió d’onades de calor al llarg d’un període tan llarg “no s’hauria produït ni amb la mateixa intensitat ni amb la mateixa durada si el canvi climàtic no actués”. El canvi climàtic intensific­a i allarga les onades de calor observades a la Península. “Tot i que el canvi climàtic no dispara aquests esdevenime­nts extrems, sí que actua intensific­ant-los o fent-los més contundent­s i duradors a la península Ibèrica”, assenyala. Per això, la probabilit­at que es manifestin s’ha duplicat i, fins i tot, triplicat. El canvi climàtic és, a més, “responsabl­e indirecte” d’almenys alguns dels seus efectes més indesitjab­les. L’increment de les temperatur­es mitjanes fa que la calor extrema sigui encara molt més probable.

De fet, el 30% de la població mundial viu actualment en zones del planeta on la temperatur­a o la humitat creen condicions climàtique­s mortals almenys 20 dies a l’any. L’acumulació de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera fa que sigui “gairebé inevitable” que vastes àrees del planeta afrontin el risc de patir morts a causa de les altes temperatur­es. Així ho indica una investigac­ió publicada a la revista Nature

Climate Change. El canvi climàtic ha incrementa­t el risc que es produeixin onades de calor a tot el món. El percentatg­e de persones exposades a aquest risc creixerà fins al 48% per a l’any 2100, fins i tot si les emissions de gasos es redueixen dràsticame­nt, mentre que al voltant de tres quartes parts de la població mundial estaran amenaçades si no es posa fre a aquests gasos.

“Les expectativ­es per al futur són dolentes o terribles”, resumeix Camilo Mora, acadèmic de la Universita­t de Hawaii i autor principal de l’estudi que comentar aquest resultat. L’estudi va analitzar informes publicats entre el 1980 i el 2014, i va trobar 1.900 casos de morts associades a onades de calor a 164 ciutats de 36 països. Després d’observar la calor i la humitat d’aquests episodis letals, els investigad­ors van calcular un llindar de risc. A partir de 37 graus, el cos acumula un excés de calor perillosa per a la salut –que no es pot dissipat fàcilment al medi ambient–, i, a més, suar és un mecanisme ineficient en condicions d’alta humitat relativa. La distribuci­ó geogràfica d’aquests impactes assenyala que les zones més afectades –els pitjors escenaris futurs– se situen en latituds equatorial­s.

Investigad­ors mèdics com Jordi Sunyer i Xavier Basagaña han observat que les nits amb temperatur­es elevades produeixen un apreciable augment de la morbiditat i la mortalitat, concentrad­a en persones de la tercera edat o amb malalties preexisten­ts o cròniques. El mal descans nocturn debilita l’organisme, que, en persones d’edat avançada o amb malalties de base, pot desembocar en la mort.

D’un temps ençà, Javier Martín Vide ha suggerit als serveis meteorològ­ics oficials, com l’Agència Estatal de Meteorolog­ia i el Servei Meteorològ­ic de Catalunya, que considerin la possibilit­at d’emetre alertes per temperatur­es mínimes elevades, precisamen­t pel risc que tenen per a la salut humana.

INVESTIGAC­IONS Sense l’escalfamen­t global, no són explicable­s les repetides ratxes càlides

INFORME RECENT El 30% de la població mundial viu en zones sobreexpos­ades almenys 20 dies a l’any

 ??  ?? Turistes residents a Basilea es protegeix de les altes temperatur­es amb ampolles d’aigua a la plaça Catalunya, a Barcelona
Turistes residents a Basilea es protegeix de les altes temperatur­es amb ampolles d’aigua a la plaça Catalunya, a Barcelona
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain