La Vanguardia (Català)

El sector de la moto denuncia un greuge comparatiu en l’impost del CO2

- DAVID GUERRERO

L’impost sobre les emissions del diòxid de carboni (CO2) que ha aprovat el Parlament per aplicar a partir de l’any que ve ha provocat el rebuig dels representa­nts de fabricants de motos. Després d’analitzat la lletra petita de la nova llei, la patronal del sector de les dues rodes, Anesdor, ha trobat el que considera un greuge comparatiu respecte dels cotxes.

Les quotes que s’aplicaran sobre els vehicles privats són progressiv­es en funció de les emissions, tant per a turismes com per a motociclet­es. Anesdor critica que el marge d’emissió per als vehicles de quatre rodes sigui molt més gran que per a les motos. Mentre que les motos només estaran exemptes de l’impost fins als 75 grams de CO2 emès per quilòmetre, els turismes no començaran a pagar fins als 95. A partir d’allà, van pujant les quotes progressiv­es també de manera diferent. Per posar-ne un exemple, una moto que emeti 101 grams de CO2 per quilòmetre pagarà de mitjana 18 euros a l’any. En canvi, un turisme en aquest mateix tram d’emissions contribuir­à a les arques de la Generalita­t amb quatre euros, cosa que suposa que les motos aportaran fins a un 437% més que altres vehicles.

El secretari general d’Anesdor, José María Riaño, considera la discrimina­ció contra la moto contradict­òria amb relació a les mesures anunciades pel Govern català per reduir la contaminac­ió. “La moto representa el 24% del parc de vehicles i només contribuei­x amb el 3% dels òxids de nitrogen i l’1% de diòxids de nitrogen enfront del 57% i el 70% d’altres vehicles”, indica Riaño.

Fonts del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat justifique­n la diferencia­ció a partir de dos factors: l’ocupació potencial dels vehicles (es premia la capacitat de tenir una alta ocupació, malgrat que a la pràctica les estadístiq­ues situen els cotxes en poc més d’un passatger de mitjana) i l’aspecte tecnològic. “Un cotxe que emet 101 grams de CO per quilòmetre és petit, bastant2 eficient i de pocs anys d’antiguitat a causa de les diferents normatives i la pressió que han fet disminuir d’una manera dràstica les emissions; contràriam­ent, una moto de les mateixes emissions se situaria al voltant dels 250 centímetre­s cúbics o més”.

Des del Govern català apunten que el 81% del parc matriculat el 2013 estava per sota d’aquests valors, de manera que l’impost a pagar podria girar al voltant dels quatre euros en lloc dels 18.

A més a més, els ciclomotor­s o motos de menys de 50 centímetre­s cúbics estan en la majoria dels casos per sota del límit mínim i, per tant, no pagaran res.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain