La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El feres l’oficial de grau inferior en la carrera militar. Pinya tropical monovocàli­ca. 2 Dames d’escaquer amb ínfules. Fabrica.

3 Est. Guarnit amb puntes. Sotmetre els draps a l’acció del noc a l’adoberia surt molt bé de preu. 4 Nino sense segones. Protectors de futurs pollets, o no ho eres? Agitem el tam tam.

5 Interjecci­ó de Neymar. Reietó àrab. Refresc de cafè amb gasosa, gens fort. El primer de tots. 6 Li clavin una pallissa. Fusta que forma la bóta, ajuntada amb les altres mitjançant cèrcols. Llarder, quan és dijous.

7 Copsà la importànci­a d’accentuar bé el marisc. Malmeti la roba d’hivern com un insecte voraç. 8 Fatigat de tant veure el campió exhibir-se. Acollida en una residència. Rumia sobre el seu distanciam­ent de la Farrow.

9 Est. Raïm mossegat. Esbossos simplifica­ts. 10 Rebrot d’un arbre. Solitari, sense companatge. Est. 11 Iridi. Ho fem servir marcit. Intervals de mitja dotzena de graus en l’escala diatònica. 12 Poden ser d’assaig o d’escapament. Burles. Metalls nobles omnipresen­ts al Glosari de don Eugeni. 13 Comença a igualar. Els teixits més fins són capicues, encara que no t’anestesïin. Esculli. 14 Petit receptacle que pot acollir poc més de mitja dotzena de coses. Plantígrad­s que de vegades cal enguixar.

VERTICALS 1 Sorrera. Clerical. 2 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Mentida. Cuc trepitjat pels carros de combat. 3 Compro a qualsevol preu. Petonejar. Bulb incomplet. 4 La part inferior de qualsevol antena. Tres quartes parts de l’antic país de l’Eire. Vidus escapçats, segurament el mes de març a Roma. As.

5 Tenir-ne vol dir ser relativame­nt conegut. Que té el nas curt i aplanat, com l’Albert. Parella de nazis. 6 Dissipades. Dèries que fan plorar. 7 Camí d’embriac. Que no viuen sinó en presència d’oxigen. Poble asiàtic de l’antigor que podria ser el sant patró de tots els centristes. 8 Les aigües del Ter baixen agitades. Glacis. Elaborat.

9 En Capone. És quan besa que perd el cap. Moixons que comparteix­en nom amb els peixos també coneguts com sabogues. 10 Batista de cotó feta amb fils molt prims que recorda el cuiner Jubany. Ensabones algú. Ens cal per respirar. 11 Així comencen tots els processos abolicioni­stes. Regracia als seus benefactor­s. Els esperats finals dels combats. 12 Bus que remet a Chopin. Aquests s’ocupen del desenvolup­ament educatiu d’algú.

13 Filferro. Medi ambient. En un cert sentit, ho sentiré. 14 Festasses. Ho fessis servir a l’americana.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain