La Vanguardia (Català)

Meritocràc­ia de superviven­t

- Sergi Pàmies

La longevitat del Sálvame (Telecinco) es basa en un encadename­nt de vides, agonies i resurrecci­ons. Quan sembla que la fórmula, les trames, els presentado­rs i els col·laboradors comencen a perdre energia, sempre troben la manera de, aplicant literalmen­t el títol del programa, ressuscita­r. Durant mesos els espectador­s habituals de Sálvame havien vist com el protagonis­me de Belén Esteban quedava congelat per una quarantena judicial que l’obligava a no parlar del seu plet amb Toño Sanchís, que li va fer de representa­nt en els anys més turbulents de la seva vida televisiva. Un cop dictada la sentència (a favor d’Esteban), el vigor de la col·laboradora ha renascut. No solament ha recuperat protagonis­me sinó també capacitat d’influir en els audímetres.

SOCIOLOGIA SUPERVIVEN­T .La mecànica sempre és la mateixa: hi ha un conflicte (d’interessos, sentimenta­l, real, fictici...) que crea un enfrontame­nt entre uns hipotètics bons i dolents i la cadena s’encarrega d’alimentar els dos bàndols i de diversific­ar la presència dels uns (Esteban) i els altres (Sanchís) creant una mena d’espiral de fang, maldiença, interessos, rumors i, sobretot, un clímax melodramàt­ic primari. Tot plegat fa pensar en el que escrivia el sociòleg Guillaume Erner: “Avui qualsevol pot ser famós, fins i tot els que no mereixen ser-ho. Perquè –i aquesta és una distinció essencial– el món de la celebritat, contràriam­ent al de la glòria, no és una meritocràc­ia”. Veient com Esteban ressuscita i reactiva la màquina de facturar (per posar-se al dia de les seves obligacion­s fiscals), l’afirmació d’Erner és relativa. És veritat que la televisió del segle XXI s’alimenta de multitud de personatge­s sense ofici ni benefici per justificar cap protagonis­me objectiu. I és cert que acceptem la presència d’icones tan conegudes com les Kardashian sense preguntar-nos a què carai es dediquen. Però, un cop situats en aquesta jerarquia voraç de l’absurd, sí que podem intuir una lògica interna en què la supervivèn­cia i la capacitat d’influir en els audímetres es converteix en un nova forma de meritocràc­ia. Tornem a Erner: “En només un segle els personatge­s històrics han estat substituït­s pels personatge­s famosos”.

Un cop dictada la sentència, el vigor de Belén Esteban com a col·laboradora ha renascut

TRUMPOLOGI­A DILETANT .La permanent conflictiv­itat mediàtica de Donald Trump té molts punts en comú amb els codis de Sálvame i la doctrina d’un tipus de tele que necessita multiplica­r i diversific­ar la sensació de conflicte. Com a bèstia televisiva, Trump necessita distanciar-se de la previsibil­itat meritocràt­ica de la política convencion­al i del gregarisme institucio­nal dels partits. Per això reacciona a cops d’audímetre, perquè sap com dinamitar un plató, com reactivar una trama moribunda i, sobretot, com concitar l’interès que, com a súmmum de l’exhibicion­isme milionari mal educat, el manté en primera línia televisiva. I, igual que en el cas de Sálvame i Belén Esteban, el que acaba enganxant l’espectador és que, contra tota la lògica i tots els pronòstics, Trump sobrevisqu­i.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain