La Vanguardia (Català)

La catedral de la CUP

- Susana Quadrado

Benvolgut Déu: espero que et trobis bé. Ja saps que qui firma és una irreverent i també que no aspira a guanyar-se el cel amb aquests articles. Amb tot, he cregut necessari escriure’t ara per un tema que pot ser que t’interessi i que no és fàcil de resumir en 2.800 caràcters. Resulta que una part de les teves criatures, molt poques, pretenen convertir la catedral de Barcelona en un economat i en una escola de música. I em preguntava jo, en la meva ignorància, si podries dir-me quin material vas utilitzar al seu dia per crear-los perquè em sembla molt que alguna cosa rara va passar.

Per les seves idees reconeixer­às aquestes criatures. No et descobreix­o res. Recordaràs que el setembre de l’any passat es van despenjar que volien treure el monument de Colom per esclavista, van dir. Sí, són els mateixos, no tots, esclar, els cupaires, per CUP, unes sigles sota les quals ocupen (amb c) legítimame­nt algunes places en el sistema públic d’institucio­ns. Sistema: paraula que odien. Capital: una altra de la qual abominen. Socialitza­ció forçosa: aquesta sí que els agrada.

Això de la catedral se li ha ocorregut a un regidor del districte de Ciutat Vella. Bonic edifici d’estil gòtic de tres naus, primer temple de l’arxidiòces­i, cinc cultes diaris i sis en vigílies i dies festius (sense comptar funerals i altres oficis religiosos). I punt turístic de visita obligada. El regidor ha aconseguit uns quixotesco­s minuts de glòria cantant les lloances d’una idea de l’alçada d’un campanar que no fa més que avivar les brases de la tòrrida canícula política.

Aprofito aquestes lletres per escriure

El regidor de districte ha tingut els seus minuts de glòria cantant les lloances d’una idea de bomber

que servidora de vostè pensa que el gaudi d’exempcions fiscals per part de l’Església i d’altres entitats és una qüestió que s’hauria de debatre en algun moment o altre, encara que sé com de difícil és en aquest cas a causa del concordat amb la Santa Seu. A veure si se m’entén bé: la societat coneix i valora la gran tasca social de l’Església, això no està de cap manera en qüestió.

Una cosa és el tema del pagament de l’IBI, o que els poders públics garanteixi­n la laïcitat de l’Estat, i una altra de molt diferent que calgui començar a expropiar centres de culte (i els no catòlics?). Que fi que va estar aquesta vegada el primer tinent de l’alcaldia de Colau, Gerardo Pisarello, quan va interpel·lar la CUP sobre si també demanaran la socialitza­ció forçosa (sic) de les parròquies de Berga, on governen. Ah, no, que allà no ho faran.

Que Ciutat Vella pateix de manera descarnada els estralls del turisme no té res a veure ni amb l’Església ni amb aquest disbarat del regidor cupaire. Per què cal posar la catedral en això? Per Google Maps? Les seus de la Generalita­t i de l’Ajuntament o el zoo també són a Ciutat Vella i que sapiguem a ningú no li ha passat pel cap ocupar-los per instal·lar ves a saber què.

Benvolgut Déu, només pretenia amb aquest escrit expressar la meva sorpresa. Però no vull acomiadar-me sense traslladar-te una pregunta: tu que abraces i coneixes bé totes les teves criatures, pots fer alguna cosa?

Moltes gràcies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain