La Vanguardia (Català)

Estratègia comuna metropolit­ana

-

Els municipis que integren la metròpolis han compartit aquests mesos la seva experiènci­a i inquietuds sobre la gestió dels residus, mitjançant taules de debat i trobades regulars afavorides per l’AMB. D’aquesta reflexió compartida ha sorgit un document consensuat que estableix les bases d’un nou enfocament, traça línies de treball comunes i compromet els consistori­s amb l’optimitzac­ió de la recollida selectiva, especialme­nt de la matèria orgànica, la principal fracció dels residus municipals.

“Una de les noves línies de treball és estudiar la introducci­ó de la individual­ització de la recollida als plecs de condicions de nous contractes de recollida de residus, per exemple, mitjançant el sistema porta a porta o la instal·lació de contenidor­s amb obertura prèvia identifica­ció, cosa que fomenta la responsabi­litat de la ciutadania”, detalla Joan Miquel Trullols, director de Serveis de Prevenció i Tractament de Residus de l’AMB. L’entitat treballa conjuntame­nt amb la Generalita­t i els ajuntament­s per promoure una fiscalitat més incentivad­ora, que permeti pagar menys als ciutadans que generen menys residus i participen en la recollida selectiva.

Una altra mesura és la visualitza­ció dels costos que suposa l’estancamen­t actual per mitjà de la taxa metropolit­ana de tractament de residus, per conscienci­ar de la repercussi­ó sobre la butxaca de cada veí. La selecció de la fracció rebuig, és a dir, dels residus que la ciutadania no separa, actualment costa uns 40 milions d’euros a l’erari públic. Si es complissin els objectius de les directives europees de residus, que insten a aconseguir el 50% de reciclatge en l’àmbit local, aquesta xifra es reduiria de manera substancia­l.

A més, segons els experts que van diagnostic­ar la sostenibil­itat metropolit­ana el 2016 per encàrrec de l’AMB, la separació deficient dels residus ja provoca el 7% del total d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

El reciclatge deficient costa a la ciutadania al voltant de 40 milions d’euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain