La Vanguardia (Català)

El mannà del cognom

El Barça millora els seus càlculs per rebatejar el Camp Nou després d’un estudi

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

El Barça espera treure bastant més dels 200 milions que va calcular en un primer moment gràcies a un contracte amb una firma comercial que posi cognom al Camp Nou. Així ho va expressar el president blaugrana, Josep Maria Bartomeu, en l’entrevista que va publicar ahir aquest diari. Aquest optimisme es fonamenta en els informes interns que gestiona el club. Fa uns mesos el Barcelona va encarregar a una consultora dels Estats Units, Van Wagner, que fes un estudi sobre aquesta qüestió i els resultats són encoratjad­ors per a l’entitat blaugrana. Van Wagner ha aconseguit contractes suculents al seu país, com el que va completar per al nom de l’estadi que comparteix­en a la lliga de futbol americà els New York Jets i els New York Giants, i ara ha desembarca­t també a Europa, on va col·laborar abans amb l’Arsenal, per ajudar el Barça en aquest comès. Una vegada l’Ajuntament i el club han donat un primer vistiplau al projecte de l’Espai Barça el Barcelona deixarà passar l’estiu, però a partir del setembre entrarà en profundita­t a buscar el patrocinad­or del nou Camp Nou. Com és habitual en aquests casos es parteix de la idea d’aconseguir un contracte de llarga durada, d’uns 15 o 20 anys.

Cal recordar que en el referèndum que van aprovar els socis del Barcelona l’abril del 2014 en relació amb la remodelaci­ó de l’estadi s’incloïa el permís perquè el club explotés el que s’anomena title rights, és a dir, el cognom comercial de l’estadi. És un element capital per al finançamen­t del projecte, ja que inicialmen­t es va calcular que d’allà provindria un terç dels 600 milions pressupost­ats. D’altra banda, 200 més han de procedir dels ingressos d’explotació i els altres 200 d’un préstec bancari. Pel que fa al nivell d’ingressos el Barça també subratlla que ja està en 700 milions, una quantitat que pensaven que no assolirien fins al 2021, circumstàn­cia que també alimenta els bons auguris, segons el club, sobre l’inici del projecte de l’Espai Barça.

L’entitat manté l’objectiu que quan arribin les grans obres ho facin amb un nivell de deute que rondi els 200 milions.

Als Estats Units és molt habitual que les instal·lacions esportives rebin directamen­t el nom d’una empresa, cosa que en l’argot es diu naming rights. És el cas, per exemple, de l’Oracle Arena dels Golden State Warriors o el Quicken Loans Arena de los Cleveland Cavaliers, tots dos a l’NBA. A Europa, més tradiciona­l, no ha calat tant aquest costum, encara que sí que ho ha fet ja des de fa anys a la Bundesliga. Els grans clubs alemanys, com ara el Bayern, amb l’Allianz Arena, i el Borussia Dortmund, amb el Signal Iduna Park, van marcar la línia. En el cas del club bavarès la companyia d’asseguranc­es Allianz forma part també de l’accionaria­t des del 2014 i l’acord actual per posar el seu nom a l’estadi és per 17 temporades. Per 16 és l’entesa del Dortmund i, pel que fa al Schalke 04, el 2018 ja farà tretze anys que s’associa amb la cervesera Veltins, marca amb què va quedar batejat el nom del seu camp.

A Anglaterra hi ha clubs grans que encara no han donat el pas com ara el Chelsea (Stamford Bridge), el Manchester United (Old Trafford) o el Liverpool (Anfield), però d’altres, com ara l’Arsenal o el Manchester City, sí que van apostar per obtenir recursos per aquesta via. I no per la solució intermèdia, la dels title rights, sinó per la dels naming rights. En els dos casos, tant els gunners amb Emirates, com el City amb Etihad, són dos pactes amb aerolínies que van més enllà de l’estadi i que s’estenen a la publicitat a la samarreta, entre altres aspectes. Dins d’aquest acord global es calcula que cobren uns 15 milions anuals pel nom del seu recinte.

El Madrid està explorant una via similar a la del Barça i quan, l’octubre passat, Florentino Pérez va presentar la reforma del Bernabeu amb l’Ajuntament de Madrid va confirmar que es busca cognom per a Chamartín, però que l’estadi no perdria el seu nom actual. Els projectes de remodelaci­ó són milionaris i cal trobar una manera sostenible d’afrontar-los.

 ?? DAVID AIROB ?? Vista aèria de les instal·lacions del Futbol Club Barcelona, que experiment­aran una gran remodelaci­ó amb el projecte de l’Espai Barça
DAVID AIROB Vista aèria de les instal·lacions del Futbol Club Barcelona, que experiment­aran una gran remodelaci­ó amb el projecte de l’Espai Barça
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain